DVD-platene dine råtner

DVD: Tror du at DVD-biblioteket ditt vil vare evig? Da tar du feil. Flere filmer er allerede i ferd med å gå i oppløsning. Har du sjekket dine?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ifølge den australske avisa The Sydney Morning Herald viser uoffisielle beregninger at mellom 1 og 10 prosent av alle DVD-plater går i oppløsning, slik at de ikke lenger kan spilles av.

Rammer mange

Problemet ser ut til å være størst på sone 4-filmer, altså fra Australia og New Zealand. Det kan komme som en sur overraskelse på de stadig flere nordmenn som handler i billige australske nettbutikker.

Uansett omfang er det en verdensomspennende teknologi som nå viser seg ikke å holde mål. Etter at DVD-teknologien overtok for den gode gamle VHS-kassetten for fem år siden, solgte DVD-spillerne som hakka møkk.

I henhold til EE-bransjen var totalomsetningen av audio og video i Norge i 2001 på hele 6.004 millioner kroner, og totalt ble det solgt hele 104.000 DVD-spillere. I tillegg kommer altså alle utgiftene på kjøp av filmene.

Trykk her for å se hvilke filmer som har hatt problemer

Hva er galt?

Si din mening:

Er du redd for DVD-råte? (Avsluttet)
Ja - selvsagt(45%) 199
Nei - dette er bare humbug(24%) 107
Litt(20%) 87
Bryr meg ikke - VHS holder lenge nok(11%) 51
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Problemet er at enkelte plater forvitrer – kalt "DVD rot" – og at deler av DVD-platens lag faller fra hverandre. Under sterkt lys kan forvitringen ses som en kaffelignende flekk på platens underside. En teori er at limet mellom platenes lag er for dårlig og løsner.

Symptomene er blant annet:

  • Skurring og frysing av bildet på bestemte steder på DVD-platen.
En annen teori er at forvitringen på aluminiumslaget på platene skyldes en kjemisk reaksjon, antagelig forårsaket av limet.

En nettside har listet 18 titler kjent for å ha slike mangler. Det gjelder blant annet Planet of the Apes fra 1968, Men in Black: Collectors Edition, Independence Day og Alien Legacy box set.

Trykk her for å se flere filmer som er rammet

Utleiebransjen rammes

Naturlig nok er det de store videoutleiefirmaene som har merket forvitringen best.

- Enkelte butikker har sagt at de kun får to til tre utleier på en film, og så slutter de å virke, sier Ross Walden, sjefen fra den australske videoutleieorganisasjonen til The Sydney Morning Herald.

DVD-platene dine råtner

  1. Se hvilke filmer som er rammet

Kilde: The Sydney Morning Herald

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer