Dyr forsikring

Sentralbanksjefen vil at vi skal ha fastrentelån. Men historisk har det sjelden lønt seg.

Slippe sjøsyken:  Blir du et lykkeligere menneske av fastrentelån? ILLUSTRASJON: Per Ervland Foto: Per Ervland
Slippe sjøsyken: Blir du et lykkeligere menneske av fastrentelån? ILLUSTRASJON: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sentralbanksjef Svein Gjedrem sier 13. august til Dagens Næringsliv at husholdningene i større grad bør velge fastrentelån.

DinSide har tidligere skrevet om dilemmaet Svein Gjedrem sitter i, der den lave renten som skal hjelpe næringslivet samtidig blåser opp en ny spekulasjonsboble i boligmarkedet. Folk reagerer på kortsiktige endringer i Norges Banks signalrente, både ved å by opp prisen på boliger og ved å øke annet konsum, finansiert med sikkerhet i boligen.

Dagens boliglånsrenter

Skremmer og lokker

Denne høyst uønskede bieffekten forsøker Gjedrem å motvirke ved stadig å minne folk på hvor skummelt det er med høye boligpriser og nå ved å forsøke å få folk til å finansiere boligene med fastrentelån.

Hadde alle boliger vært finansiert med lån med ti års rentebinding, hadde ikke boligmarkedet reagert på endringer i Norges Banks styringsrente. Og ingen hadde løpt ut og kjøpt ny bil, finansiert med lån sikret i boligen, fordi den lave renten hadde blåst opp boligverdien deres.

Men under ti prosent av husholdningene har bundet renten.

Gjedrem har også gjentatte ganger tatt til orde for at det gjeninnføres boligskatt i Norge.

Fast allerede nært historisk flytende rente

Statistisk Sentralbyrå har en renteserie som heter Nedbetalingslån med pant i bolig som strekker seg fra 1996. Den omfatter både lån med flytende og fast rente, men over 80% av volumet har vært flytende rente. Den viser at gjennomsnittsrenten disse årene (januar 1996 - april 2009) har vært 6,26%, inkludert gebyrer, provisjoner o.l.

For at et fastrentelån skulle lønne seg, måtte det altså ligget lavere enn dette.

Nedbetalingslån med pant i bolig Den gule kurven er gjennomsnittlig rente for nedbetalingslån med pant i bolig. Den røde er et like dyrt fastrentelån om du tok opp begge i januar 1996.
Nedbetalingslån med pant i bolig Den gule kurven er gjennomsnittlig rente for nedbetalingslån med pant i bolig. Den røde er et like dyrt fastrentelån om du tok opp begge i januar 1996. Vis mer


I henhold til DinSides boliglånskalkulator koster de billigste fastrentelånene med minst ti års bindingstid nå 5,57%. Vi utelukker heller ikke at prisen i virkeligheten er høyere. For eksempel er Sparebanken Hedmark oppført med en effektiv rente på 5,78% for et lån med ti års rentebinding, mens deres eget obligasjonslån på Oslo børs med forfall i 2020 har en rente på 6,1%. De lange rentene kan ha beveget seg så mye det siste døgnet at bankene ikke har rukket å justere prislistene sine.

I hele 13-årsperioden er det omtrent bare i 2004 det lønte seg å ta opp et fastrentelån. Idag er rentekurven alt for bratt til at det har noen stor hensikt (det er for stor forskjell i renten på lån med langsiktig rentebinding og lån med flytende rente).

Ikke å anbefale

DinSide er ikke enige med dem som mener fastrentelån er den nøytrale posisjonen og flytende rente er spekulasjon. Det motsatte er tilfelle. Ved fastrentelån kan du tape store penger om renten faller videre, og du skal innfri det før utløpet av rentebindingstiden. Du kan også tjene mye om renten på nye fastrentelån stiger.

Samtidig er det neppe mye å tjene underveis. Gjedrem sier husholdningene bør tåle en rente på 7-8 prosent. Dette reflekterer hans våte drøm om å bringe styringsrenten tilbake til seks prosent. Det er et nivå den bør ligge på, mener han, når det er normalt, godt trykk i økonomien, høy sysselsetting og god etterspørsel etter norske varer fra utlandet. Denne relativt høye renten skal reflektere normalverdien av kapital når det er mange gode, lønnsomme idéer og prosjekter som slåss om penger.

Vel. Nå er styringsrenten 1,25%. Om Norges Bank setter den opp med 0,25% hver annen måned, vil det ta over tre år å komme til 4,5% styringsrente. På dette tidspunktet vil boliglånsrenten vanligvis kunne nærme seg seks prosent, siden den ofte har ligget halvannet prosentpoeng høyere enn Norges Banks styringsrente. I de påfølgende syv årene må renten ligge svært høyt om du ved enden av perioden skal snu deg tilbake og si at du tjente på fastrentelån.

En så høy rente, på nærmere ti prosent, har vi ikke hatt siden "all verdens sentralbanker" satte bremsene på i 1980-årene og forsøkte å kvele inflasjonen folk hadde vent seg til etter 15 år med pengetrykking. Denne inflasjonen kunne tenkes å komme tilbake i andre enden av finanskrisen vi er inne i nå, men foreløpig er det ikke et eneste tegn til den.

Vi ville ikke bundet renten.

Gi oss USA-mortgage

I USA har de fastrentelån uten straff ved innfrielse. Dette er et digert, velutviklet marked, forankret i børsnoterte obligasjoner (forøvrig utgjorde disse obligasjonene kjernen i verdenshistoriens største finansielle nedsmelting i 2008, men vi lar denne bagatellen ligge nå). Disse lånene er fastrentelån uten over/underkurs. Om det kommer nye lån med lavere rente, kan du altså alltid innfri det gamle lånet til pari kurs minus det du har betalt i avdrag.

Avhengig av renten på slike lån, ville de vært langt enklere å anbefale enn dagens fastrentelån. Gjedrem kan selv medvirke til utviklingen av slike lån ved å bidra til at det kan utstedes slike obligasjoner i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer