Strømpris

Dyr strøm kan øke felleskostnadene

Ja, borettslaget eller sameiet du bor i kan sette opp de månedlige felleskostnadene for å dekke høye strømpriser, men de må varsle om dette i tide. Obos melder om økninger fra fem til tjue prosent.

SPARETILTAK: Tirsdag ble det nok en ny strømrekord. Sjefanalytiker Tor Reier Lilleholt i Value Insight gir deg sine beste strømtips. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Felleskostnadene kan settes opp på kort varsel når strømprisen går i været, skriver Huseiernes advokat Annita Magnussen i en nettsak.

Selv om du bor i et borettslag eller sameie der boenheten din har egen strømmåler og du selv tegner avtale med et strømselskap, har sameiet/borettslaget strømutgifter til fellesarealer, -vaskeri og eventuell felles oppvarming.

De høye strømprisene øker dermed utgiftene til sameiet/borettslaget, og disse utgiftene kan «skyves» videre til beboerene, understreker advokaten.

Alle felleskostnader i et sameie eller borettslag, skal fordeles på alle beboerne.

Kort varsel

Hvis sameiet eller borettslaget får økte utgifter til strøm, kan det altså innebære at de må øke felleskostnadene med mindre fellesutgiftene er satt med en liten «buffer».

Fellesutgiftene blir fastsatt årlig i et budsjett, og hvis dette overskrides på grunn av økte utgifter, må styret øke fellesutgiftene, slik at alle sameiets eller borettslagets utgifter blir dekket.

Og, en økning av felleskostnadene kan komme med kort varsel, ifølge advokat Magnussen. Det er ganske vanlig å varsle en slik økning én måned i forkant.

STRØMSMART: Superenkle grepene kan kutte strømforbruket ditt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Flere borettslag øker felleskostnadene

Obos er en av Nordens største boligbyggere og er eid av over en halv million medlemmer.

- En stor andel av borettslagene våre øker felleskostnadene med alt fra fem til tjue prosent, men økningene er ikke kun basert på strømkostnader, men også økning i andre områder, som konsumprisindeksen, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen til DinSide.

- Det kan komme ytterligere justeringer av felleskostnadene i starten av 2022, fortsetter han.

Bate er Rogalands største boligbyggelag. De påpeker også at økningen i strømpriser er vesentlig, og mange borettslag har økt denne budsjettposten betraktelig for 2022 allerede.

- For noen borettslag og sameier, spesielt de som har en presset økonomi etter større vedlikeholdsprosjekt og annet, vil de økte strømprisene fort føre til en ytterligere økning i felleskostnadene, sier administrerende direktør Merete Eik til DinSide.

- De fleste boligselskap øker felleskostnadene jevnlig for å holde takt med prisøkninger ellers i samfunnet, og som oftest ligger økningene på mellom to til fem prosent. Men det er ikke uvanlig å måtte øke med så mye som ti prosent, sier Eik videre, og legger til:

- Økte strømpriser er likevel den vanligste enkeltårsaken til økning i felleskostnader.

Styret bestemmer

Hva kan beboere gjøre dersom de er uenige med at felleskostnadene økes?

- De kan ta det opp på årsmøtet eller generalforsamlingen, og i siste instans velge et annet styre, svarer Pettersen i Obos.

Det er styret i borettslaget eller sameiet som fastsetter hvor mye beboerne skal betale i felleskostnader i måneden. Styremedlemmene er som oftest eiere selv, og derfor er de også interessert i å holde kostnadsnivået nede.

- Samtidig har de et ansvar for å sikre fellesskapets økonomi, altså at de har nok penger til å betale regningene og en solid buffer til uforutsette kostnader. De fleste beboerne har tillit til at valgene som styrene gjør er gjennomtenkte og nødvendige, sier Eik i Bate.

Flere merker også de økte strømprisene knyttet til boliger de leier ut, men kan de uten videre heve husleia på grunn av dyr strøm, for eksempel hvis borettslaget øker felleskostnadene slik denne saken omtaler? Les mer her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer