Ventestrøm:

Dyr strømfelle

Pass på at du har en ordentlig strømavtale om du flytter, ellers blir strømmen ekstra dyr.

DYRT: Ikke bare er strømprisene høye i Sør-Norge – har du glemt å tegne strømavtale blir strømregninga ekstra høy. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
DYRT: Ikke bare er strømprisene høye i Sør-Norge – har du glemt å tegne strømavtale blir strømregninga ekstra høy. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Når man er strømkunde, har man i utgangspunktet to selskap å forholde seg til: strømselskapet, som selger deg selve strømmen, og nettselskapet, som leverer strømmen til boligen din.

Du står fritt til å velge strømselskap, men nettselskapet har monopol i området du bor i. Det er de som sørger for å bygge og vedlikeholde strømnettet, og prisen de tar for å levere strømmen er regulert av myndighetene.

Leveringsplikt

Om du kjøper bolig, er det vanlig at du blir spurt om å velge en strømavtale i overtakelsesprosessen, men det er ikke nødvendigvis like vanlig om du skal leie en bolig. Og det er ingen automatikk i at du overtar forrige eiers strømavtale når du tar over boligen.

Men selv uten å ha valgt strømselskap kan du fortsatt se på TV, steke en pizza og ha varmt vann i dusjen.

Det er fordi nettselskapene har leveringsplikt. Leveringsplikten er ment som en midlertidig strømleveranse inntil du har tegnet en strømavtale, såkalt ventestrøm.

Leveringsplikten kan også gjøre seg gjeldende dersom strømselskapet går konkurs, eller at kunden ikke betaler strømregninga, og strømselskapet derfor avslutter kundeforholdet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.