Dyr ved i vinter?

Skuffede produsenter vil ikke bli sittende igjen med store vedlagre slik de gjorde i fjor. Derfor er det mindre ved til salgs enn på flere år.

Dyr ved i vinter?
Publisert

Vedproduksonen i Norge er inne i en "grisesyklus". Begrepet er hentet fra det amerikanske fleskemarkedet, hvor bøndene pleide å sette på mange nye grisunger i tider hvor fleskeprisene var høye. Året etter kom det veldig mye kjøtt på markedet, og prisene falt i bunn. - Nei, gris, det gidder vi ikke mer, tenkte mange skuffede bønder. Så ble prisene høye neste år igjen.

Svartere enn natten

Vedproduksjonen i Norge foregår i et nesten perfekt marked. Det er en mengde produsenter. De fleste har egen skog, men har du ikke skog kan du kjøpe tømmer og bli vedprodusent likevel. Til forskjell fra mange andre markeder, hvor skattekiler lager en urasjonell tilpasning (lærere driver med rørlegging hjemme mens rørleggerne strever med barnas lekser) er det heller ingen skattekiler i vedproduksjonen. Det aller meste av veden i Norge selges nemlig svart.

Av anslagsvis 7.000 produsenter, er 2.600 medlemmer av interesseorganisasjonen Norsk Ved. De andre antar man bare er der.

Store lagre

Fjoråret var et dårlig år for vedprodusentene. Det var kalosjføre i Norge hele vinteren, også i innlandet. Så kom en regnfull sommer og fylte kopper og kar hos konkurrentene: Vannkraftprodusentene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer