Dyre depositumkonti

Du blir enig med leietaker om tre månedsleier depostium Så kommer gebyroverraskelsen.

Utleier skal betale: Det er utleier som skal betale for opprettelsen av depositumkonto. Det dyreste gebyret vi fant, var 2.000 kroner. Foto: Per Ervland
Utleier skal betale: Det er utleier som skal betale for opprettelsen av depositumkonto. Det dyreste gebyret vi fant, var 2.000 kroner. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det følger jo med litt risiko når man leier ut en leilighet. Kommer leietaker til å betale husleie, og betale den i tide? Kommer leietaker til å behandler leiligheten ordentlig?

Sikrer seg med depositum

Det er vanlig at utleier sikrer seg mot dette ved å kreve at leietaker betaler et depositum på noen månedsleier. Det kan avtales inntil seks månedsleier som depositum. Depositumet settes på en spesiell depositumkonto: Pengene er leietakers, og rentene tilfaller ham eller henne. Men hverken leietaker eller utleier kan i utgangspunktet heve penger fra kontoen alene.

Det er vanlig i Norge å kreve tre måneders depositum. Det er også tre måneder som er vanlig oppsigelsesfrist, slik at en huseier burde kunne kaste ut en leietaker som slutter å betale husleie og likevel slippe fra det nesten uten tap.

Utleier skal dekke kostnadene

Det er i følge loven utleieren som skal dekke kostnadene med å opprette depositumkonto. Utleieren kan også bestemme hvilken bank kontoen skal opprettes i.

Det er vårt inntrykk at leietaker og utleier ofte avtaler at de skal dele kostnadene ved depositumkonto, men dette er det altså ikke anledning til om man tolker loven strengt. Utleier skal betale alt. Det kan bli en liten smell. Om du ikke er kunde i Nordea fra før, koster det 2.000 kroner å opprette depositumkonto i banken!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.