Dyre og dårlige leiebutikker

Thorn, L'Easy og Deal er neimen ikke beskjedne når de lager avbetalingsordninger. Vi har funnet at de tar ågerrenter - for høyst middelmådige produkter.

Publisert
Sist oppdatert

Dyre og dårlige leiebutikker

  1. Les ekspertenes slakt
  2. DVD til ågerpriser


I forrige uke lærte vi av Røkke at det kan bli dyrt å ha likviditetsproblemer. Fra før hadde vi en forestilling om at kjøp på avbetaling er for folk som har dårlig råd eller dårlig økonomisk sans. For å utfordre våre egne mulige vrangforestillinger, bestemte vi oss for å ta en nærmere titt på firmaene Thorn, L'Easy og Deal.

I vår undersøkelse finner vi ingenting som avkrefter myten. Tvert imot, vi er sikrere enn noensinne på at det viser sunn økonomisk sans å skygge banen for disse ”tilbudene”.

Avbetaling = dyrt lån

Du kan betrakte avbetalingsløsninger som et lån. Du låner kontantsummen mot å betale et månedlig beløp, som et vanlig annuitetslån. Med et enkelt regneark går det an å regne ut hvor mye avdrag og rente det månedlige beløpet representerer, og det er ikke småtterier firmaene tar for at du skal få lov til å utsette betalingen.

Alle tre kjedene tilbyr PC-pakker til cirka 10.000 kroner. Rentene for å lånefinansiere i stedet for å kjøpe disse kommer opp i 20 - 25 prosent hos disse firmaene.

"billig-PC " på avbetaling
 ThornL´EasyDeal
Antall innbetalinger486060
Månedlig beløp (kroner)303299299
Kontantpris (kroner)9 79910 49510 912
Månedlig rente (prosent)1,71,91,8
Årlig rente (prosent)20,923,521,6
Betingelsene er hentet fra firmaenes nettsider den 17. oktober.


På Thorns forside på nettet figurerer deres ”DESIGN PC”, Amitech SmartSize 2012 uten skjerm. PCen koster 9799 kroner ved kontantkjøp. Du kan også velge avbetalingsløsningen, som koster 303 kroner måneden i 48 måneder.

L'Easy kaller sin ”en riktig bra begynner- PC”, også uten skjerm og med Celeron 2,6 GHz prosessor. Kontantprisen er 10.495. Alternativt kan den kjøpes over 60 måneder med 299 kroner hver gang.

Deals HP Pavilion A320 koster 10.912 kroner kontant. Alternativt kan du kjøpe den over 60 måneder til nøyaktig samme sum som hos L'Easy, 299 kroner måneden.

Dyrt og dårlig

Rentene, som kommer opp i både 21 og 24 prosent, minner sterkt om rentene på forbrukslån som tilbys av GECapital m.fl.

Men ikke bare er det dyrt. I følge ekspertene i DinSides dataredaksjon er også produktene du får på PC-fronten høyst middelmådige. Les dommen fra data-ekspertene her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer