Dyre viner smaker best

Vinsnobb? Det har noe for seg. Prisen på vinen har en faktisk innvirkning på smaken.

Publisert
Sist oppdatert
Vi har visst lenge at folks oppfatninger påvirkes av markedsføring, men nå vet vi at også hjernen påvirkes av pris.


I valget mellom dyre og billige viner foretrekker folk det dyre alternativet, viser en undersøkelse fra California, melder New Zealand Herald. Dersom de vet prisen på dråpene de har i glasset, vel å merke.

Undersøkelsen, som er utført på Stanford Graduate School of Business og California Institute of Technology, viser at jo mer vinen koster, jo mer nyter folk den. Smaken spiller ingen rolle.

Vinnervin til under hundrelappen

Forventning fryder

Vet du at du drikker en dyr vin, er sjansen stor for at du liker den. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Foto: Colourbox.no
Vet du at du drikker en dyr vin, er sjansen stor for at du liker den. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Foto: Colourbox.no Vis mer


Grunnen til det er, ifølge forskerne, enkel: Fordi vi forventer at dyre viner skal ha høyere kvalitet, lurer vi oss selv til å tro at de gir oss en bedre opplevelse enn rimeligere viner.

Undersøkelsen, som er publisert i the Proceedings of the National Academy of Sciences, konkluderte med at forventninger trigger aktivitet i den delen av hjernen som registrerer nytelse.

Dette skjer selv om den delen av hjernen som tolker smak ikke er påvirket.

Rik på vin: Invester i edle dråper

Unikt studie

En rekke tidligere undersøkelser har sett på hvordan markedsføringer påvirker hva vi kjøper eller liker, men dette skal være den første som ser på den direkte effekten på hjernen.

Forskerne sa at når 20 voksne testobjekter smakte på den samme vinen, med ulik prislapp, opplevde de vinen med "dyr prislapp" som bedre enn den billige. Og forskerne registrerte aktivitet i nytelsessenteret i hjernen.

- Vi har lenge visst at folks oppfatninger påvirkes av markedsføring, men nå vet vi at hjernen selv påvirkes av pris, sa Baba Shiv, associate professor ved Stanford Graduate School of Business.

- Markedsførere kommer nok til å tenke seg om to ganger før de setter ned prisen nå, la Shiv til.

Vi får nesten håpe at de ikke leser denne artikkelen.

Kilde: New Zealand Herald

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer