Statsbudsjettet 2024

- Dyrere å dra til legen

Her får du vite alt om regjeringens forslag til blant annet pensjon, sykepenger, dagpenger, uføretrygd, egenandeler og mer for neste år.

FORSLAG: Regjeringen foreslår blant annet å øke flere egenandeler. Foto: Vidar Ruud / NTB
FORSLAG: Regjeringen foreslår blant annet å øke flere egenandeler. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 6. oktober legger regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2024.

Arbeidsavklaringspenger

Regjeringen foreslår å bevilge 44,1 milliarder kroner til arbeidsavklaringspenger (AAP). Dette tilsvarer en økning på 8,2 milliarder kroner.

Økningen skyldes to ting:

1. Det blir flere mottakere av arbeidsavklaringspenger.

2. Grunnbeløpet i folketrygden er økt.

Dagpenger

Regjeringen foreslår å bevilge 12,8 milliarder kroner til dagpenger. Summen tilsvarer en økning på 3,5 milliarder kroner.

Økningen skyldes både en forventning om at flere kommer til å motta dagpenger, samt at hver mottaker vil få utbetalt et høyere beløp.

Gjennomsnittlig antall dagpengemottakere er anslått til rundt 43 200 personer til neste år.

Sykepenger

Når det gjelder sykepenger for arbeidstakere, foreslår regjeringen å bevilge 54,4 milliarder kroner. Dette tilsvarer en økning på 8,6 milliarder kroner.

I hovedsak skyldes økningen både høyere sykefravær og lønnsvekst. I tillegg påvirkes utgiftene til sykepenger også av utviklingen i sysselsettingen.

Uføretrygd

Regjeringen foreslår å bevilge 125,6 milliarder kroner til uføretrygd. Dette tilsvarer en økning på 7,2 milliarder kroner. Det er forventet vekst i grunnbeløpet som er hovedårsaken til at utgiftene nå øker.

Regjeringen foreslår også å bevilge 82,5 millioner kroner til NAV. Dette for å dekke utgiftene til utforming, samt igangsetting av et avgrenset forsøk med arbeidsorientert uføretrygd for uføre under 30 år, som ellers ville fått 100 prosent uføretrygd.

Målet med dette forslaget er å få flere uføre over i jobb. De som får arbeidsorientert uføretrygd, skal altså få tett oppfølging av NAV. De skal også få mulighet for ansettelse med trygdejustert lønn.

Pensjon

Regjeringen foreslår å justere maksimalt fradrag for pensjonsinntekt og innslagspunktene for nedtrapping med pensjonsvekst.

Alderspensjon

Regjeringen foreslår å bevilge 316,7 milliarder kroner til alderspensjon. Dette tilsvarer en økning på 27,1 milliarder kroner, eller rundt 9,4 prosent.

Denne økningen skyldes at gjennomsnittlig alderspensjon blir høyere som følge av trygdeoppgjørene. I tillegg er antallet alderspensjonister forventet å øke med 22 000 neste år.

Egenandelen

Regjeringen foreslår å øke egenandelene for lege-, psykolog- og fysioterapitjenester, poliklinikk, lab/røntgen, opphold ved opptreningsinstitusjoner, behandlingsreiser til utlandet, og pasientreiser med 4,35 prosent.

- Det blir dyrere å dra til legen, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. til DinSide.

- DYRERE: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- DYRERE: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Regjeringen foreslår også å øke egenandelen for pasientreiser, samt opphold ved opptreningsinstitusjoner og behandlingsreiser til utlandet. Forslaget gjelder fra 1. januar 2024.

Også de øvrige egenandeler er foreslått økt fra 1. juli. Dette tilsvarer en økning på 2,2 prosent for året under ett.

Regjeringen foreslår også å øke egenandelstaket med 125 kroner til 3 165 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer