Dyrere å flytte, dyrere å krangle, og enda dyrere å holde vekta

Enten du skal flytte eller er en skikkelig kranglefant, må du betale mer for å få hjelp til neste år. Enda verre er det kanskje at du må betale mer for å bli kvitt årets juleribbe. Blir det moms på tjenester er det nemlig du som privatperson som får svi.

Publisert

Går regjeringens forslag om moms på tjenester gjennom, vil det fra 1. juli 2001 bli langt dyrere for deg som privatperson å bruke advokat og eiendomsmegler. Også treningsnarkomane vil få svi.

Per i dag er varer generelt avgiftsbelagt, mens bare enkelte tjenester er omfattet av den "beryktede" momsen. Den foreslåtte momsreformen innebærer imidlertid at alle tjenester blir omfattet av merverdiavgiften, med mindre de er uttrykkelig unntatt.

Regjeringens begrunnelse for å innføre moms på tjenester er kort fortalt:Å sikre statens inntekter, bl.a. fordi vi i framtiden forventes å bruke mer tjenester.En avgiftsmessig likebehandling av varer og tjenester antas å gi en bedre utnyttelse av samfunnets ressurser. Regelverket vil bli mer oversiktelig og lettere å praktisere for byråkratene. De norske reglene vil da samsvare bedre med reglene i andre land. Innføring av merverdiavgift på tjenester anses som god fordelingspolitikk, fordi tjenestenes andel av forbruket stiger med inntekten.

Men hva i all verden vil det si for deg?

Innføres det avgiftsplikt på tjenester, skal tjenesteyterne beregne 23 prosent moms på omsetningen. For virksomhetene selv vil imidlertid ikke dette bety stort. De vil nemlig i utgangspunktet få en viss kostnadsbesparelse, ved at de får fradrag for merverdiavgiften på det de selv kjøper inn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer