Dyrere å låne

Du må være forberedt på at det vil koste mer å låne i fremtiden.

Lånet ditt kan bli dyrere som følge av den internasjonale finansuroen.  Illustrasjonsfoto: Colourbox
Lånet ditt kan bli dyrere som følge av den internasjonale finansuroen. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Hvis uroen fortsetter, så vil vi kunne få en høyere utlånsrente, men vi kan ikke si om eller når dette vil skje. Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea


- Det er fortsatt stor uro i de internasjonale pengekredittmarkedene, og det er for tidlig å si at finansuroen er over. Den kan vare ved, sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad da Norges Bank presenterte rapporten Finansiell stabilitet i dag.

Qvigstad sier at selv om uroen skulle avta, må vi regne med at bankenes normale påslag for risiko heretter vil være høyere enn før. Også høyere enn de var før finansuroen startet i høst. For deg som forbruker betyr dette at dyre lån fortsatt kan bli dyrere.

Er du økonomisk sunn? Test deg selv

Har du for høy rente?

Våkne forbrukere reagerer på at bankenes utlånsrente er uforholdsmessig høy i forhold til Norges Banks styringsrente på 5,5 prosent. Mange banker opererer nå med utlånsrenter på over 7 prosent. Dette er fordi bankene er nødt til å følge pengemarkedsrenten.

Pengemarkedsrenten bestemmer hva bankene må betale for pengene de låner til hverandre. På grunn av den internasjonale finansuroen har bankene manglende langsiktig likviditet, og det koster dem mer å låne pengene de skal låne ut til deg.

- Hvis ikke forskjellen mellom styringsrenten og pengemarkedsrenten blir mindre, vil bankene trolig øke utlånsrentene, advarer Norges Bank i rapporten.

Oversikt over bankenes boliglånsrente finner du her.

Bekrefter tendensen

Steinar Juel, Nordea
Steinar Juel, Nordea Vis mer


Sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel, sier han skjønner resonnementene i rapporten. Han bekrefter at uroen påvirker bankenes utlånsrente.

- Hvis uroen fortsetter, vil vi kunne få en høyere utlånsrente, men vi kan ikke si om eller når dette vil skje. En del av risikoen er allerede tatt ut i pengemarkedet.

Dette bekymrer Norges Bank

Selv om Norges Bank i sin rapport konkluderer med at bankene er bedre rustet enn de var før bankkrisen i 1990, er det spesielt fire forhold som Norges Bank overvåker nøye:

  • Markedsuroen utfordrer bankenes likviditetsstyring. Bankene må ha nok likviditet til at du som kunde skal kunne ta ut pengene dine når du vil, og at banken skal kunne betale sine lån når de forfaller. På grunn av markedsuroen har bankene vært mindre villige til å låne hverandre penger.
  • Problemene i boligmarkedet i USA og uroen dette har medført, øker usikkerheten rundt den videre utviklingen i internasjonal økonomi. Når utlendingene har dårlig råd og ikke får lånt penger i sine banker, kjøper de færre norske varer. Det gir mindre penger til norske bedrifter. Hvis norske bedrifter får problemer med å betjene lånene de har i norske banker, kan dette gi bankene tap.
  • Husholdningenes gjeld vokser fortsatt raskt. Den lave sparingen og usikkerhet i boligmarkedet gir risiko for at spareraten vil stige for brått. Hvis husholdningene blir bekymret for egen økonomi, bremser de forbruket, og norske bedrifter kan få problemer. Denne effekten bør skje gradvis, ikke brått.
  • Bankene har store utlån til eiendomsnæringen. Prisene i markedet for næringseiendom har økt betydelig de siste årene, delvis basert på forventninger om fortsatt god vekst i leieinntekter. Hvis dette ikke skjer, kan lønnsomheten i eiendomsforetakene bli redusert. Optimismen og prisveksten i markedet for næringseiendom synes imidlertid å ha avtatt siden 2007. Bankene er nå blitt mer tilbakeholdne med å gi lån til eiendomsnæringen.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer