Dyrere å låne

Du må være forberedt på at det vil koste mer å låne i fremtiden.

Lånet ditt kan bli dyrere som følge av den internasjonale finansuroen.  Illustrasjonsfoto: Colourbox
Lånet ditt kan bli dyrere som følge av den internasjonale finansuroen. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er fortsatt stor uro i de internasjonale pengekredittmarkedene, og det er for tidlig å si at finansuroen er over. Den kan vare ved, sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad da Norges Bank presenterte rapporten Finansiell stabilitet i dag.

Qvigstad sier at selv om uroen skulle avta, må vi regne med at bankenes normale påslag for risiko heretter vil være høyere enn før. Også høyere enn de var før finansuroen startet i høst. For deg som forbruker betyr dette at dyre lån fortsatt kan bli dyrere.

Er du økonomisk sunn? Test deg selv

Har du for høy rente?

Våkne forbrukere reagerer på at bankenes utlånsrente er uforholdsmessig høy i forhold til Norges Banks styringsrente på 5,5 prosent. Mange banker opererer nå med utlånsrenter på over 7 prosent. Dette er fordi bankene er nødt til å følge pengemarkedsrenten.

Pengemarkedsrenten bestemmer hva bankene må betale for pengene de låner til hverandre. På grunn av den internasjonale finansuroen har bankene manglende langsiktig likviditet, og det koster dem mer å låne pengene de skal låne ut til deg.

- Hvis ikke forskjellen mellom styringsrenten og pengemarkedsrenten blir mindre, vil bankene trolig øke utlånsrentene, advarer Norges Bank i rapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer