Dyrere å reise kollektivt

Fra mandag 1. februar blir det dyrere å reise kollektivt i hovedstaden.

NYE PRISER: Kollektivtilbudet i hovedstaden blir dyrere fra 1. februar. Spesielt om du kjøper billettene ombord. Foto: Ruter AS
NYE PRISER: Kollektivtilbudet i hovedstaden blir dyrere fra 1. februar. Spesielt om du kjøper billettene ombord. Foto: Ruter AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da øker nemlig Ruter prisene på buss, trikk og bane, og legger samtidig om deler av billettsystemet.

Det begynner å bli svært vanlig for kollektivreisende i osloområdet å måtte forholde seg til Ruters endrede priser. Med morgendagens prisjustering har kollektivtransportselskapet justert prisene hele tre ganger på drøyt halvannet år.

NYTT BILLETTSYSTEM: - De sa det skulle være så lett...

Nye billetter

Samtlige billetter blir justert. Kjøper du enkeltbillett på bussen eller trikken må du nå punge ut 40 kroner, en økning på fire kroner.

Ruter har aldri lagt skjul på at de ønsker å gjøre det dyrere og vanskeligere for kunder å kjøpe billetter av konduktøren, fordi de ønsker å spare tid og øke sikkerheten for konduktørene. Kjøper du enkeltbillett før du går ombord, slipper du unna med å betale 26 kroner.

- Vi tar ut den største prisøkningen på enkeltbilletter kjøpt ombord, fordi vi ønsker å redusere salg av billetter ombord, sier informasjonssjef Gry Isberg i Ruter AS.

En annen endring som blir gjennomført er at månedskortet skrotes til fordel for et 30-dagerskort. Prisen øker med 20 kroner til 570 kroner, og vil fra 1. mars også kunne brukes på nattbusser. Dagskortet blir erstattet med 24-timerskort, som også kan brukes på nattbusser. Prisen stiger med en femkroning til 70 kroner.

Under ser du de nye prisene for kollektivtransport i osloområdet. For Akershus gjelder egne priser.

(Nye priser fra 1. februar)
BillettypeVoksneBarn / honnør
Enkeltbillett, forhåndskjøpt2613
Enkeltbillett, kjøpt om bord4020
Flexikort, 8 reiser19095
24-timersbillett 7035
7-dagersbillett210105
30-dagersbillett570 285
Studentbillett340-
Ungdomsbillett / Honnør  (Oslo og Akershus)-400
Rufuskort-125
Nattakst i Oslo50 -


Ny prisøkning kommer

- Vi pleier å gjøre prisendringer i mars hvert år, sier Isberg.

Gry Isberg, informasjonssjef i Ruter. Foto: Ruter AS
Gry Isberg, informasjonssjef i Ruter. Foto: Ruter AS Vis mer


Hun forklarer at vanligvis har endringene blitt gjort i mars, men Ruter ønsket å framskynde de nye prisene i år, siden andre foretak som NSB foretar prisendringer allerede i januar.

Isberg lover videre at det ikke blir flere prisendringer i år.

- Nei, vi endrer bare prisene en gang i året. Neste prisendring blir første februar neste år, sier Isberg til DinSide.

Hvordan er kollektivtilbudet der du bor? Har prisene steget uforbeholdent mye på kort tid? Del dine erfaringer og meninger i debatten under.

Ikke bare Ruter som hever prisene

NSB fikk krass kritikk i flere medier etter at de satte opp prisene på togbilletter tidligere i år. Etter at tusenvis av passasjerer har stått ute i sprengkulden og ventet på forsinkede og innstilte tog i store deler av januar, falt det ikke i god jord at NSB økte prisene.

Men prisøkningen burde ikke kommet som en overraskelse. Ved inngangen til et nytt år er det vanlig at NSB hever prisene på billettene. prisøkningen ligger på drøyt 2 prosent, det vil si i underkant av den generelle prisveksten.

- Billettprisen justeres hvert år i januar måned på bakgrunn av tall for forventet prisstigning utarbeidet av Statistisk Sentralbyrå. Prisstigningen er godkjent av Samferdselsdepartementet, melder NSB på deres nettsider.

KOMMETAR: - Nesten umulig å reise lovlig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer