Dyrere å ringe 30. august

Det skulle egentlig bli billigere å ringe i Europa den 30. august. I stedet blir det dyrere - for nordmenn. Årsaken er en svekket krone.

ILLUSTRASJON: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 30. august blir det dyrere å bruke mobiltelefonen for nordmenn på tur i EU-land. Fra og med denne datoen får nemlig norske teleoperatører lov til å fakturere 4,72 kroner per ringeminutt, 8 øre mer enn de får lov til i dag. Det å motta samtaler derimot, vil fra samme dato maksimalt koste 2,08 kroner, 13 øre mindre enn i dag.

Hvordan kan dette henge sammen? Jo, fra EUs side er begge maksprissatsene senket. Dette for å gjøre det rimeligere for EU-borgere å ringe når de er i utlandet. Men fordi den norske kronen har svekket seg det siste året, oppstår den paradoksale situasjonen at det faktisk blir dyrere for norske mobiltelefonabonnenter å ringe i Europa.

August 2007

Men la oss først ta en kikk på bakgrunnen for hele problemstillingen. Allerede i 2007 bestemte Den europeiske unionen seg for å rydde opp i den europeiske ringeprisjungelen for EU-borgere på reise i andre EU-land. Dette valgte EU å gjøre ved å innføre en maksprisforordning sommeren 2007. Forordningen trådte i kraft den 30. august og forbød unionens teleoperatører å forlange mer enn 49 eurocent per minutt for mobiltelefonsamtaler på tvers av EUs landegrenser. Samtidig ble det innført et forbud mot å fakturere abonnentene mer enn 24 eurocent for å motta telefonsamtaler i et annet EU-land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer