Dyrere å ringe 30. august

Det skulle egentlig bli billigere å ringe i Europa den 30. august. I stedet blir det dyrere - for nordmenn. Årsaken er en svekket krone.

ILLUSTRASJON: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 30. august blir det dyrere å bruke mobiltelefonen for nordmenn på tur i EU-land. Fra og med denne datoen får nemlig norske teleoperatører lov til å fakturere 4,72 kroner per ringeminutt, 8 øre mer enn de får lov til i dag. Det å motta samtaler derimot, vil fra samme dato maksimalt koste 2,08 kroner, 13 øre mindre enn i dag.

Hvordan kan dette henge sammen? Jo, fra EUs side er begge maksprissatsene senket. Dette for å gjøre det rimeligere for EU-borgere å ringe når de er i utlandet. Men fordi den norske kronen har svekket seg det siste året, oppstår den paradoksale situasjonen at det faktisk blir dyrere for norske mobiltelefonabonnenter å ringe i Europa.

August 2007

Men la oss først ta en kikk på bakgrunnen for hele problemstillingen. Allerede i 2007 bestemte Den europeiske unionen seg for å rydde opp i den europeiske ringeprisjungelen for EU-borgere på reise i andre EU-land. Dette valgte EU å gjøre ved å innføre en maksprisforordning sommeren 2007. Forordningen trådte i kraft den 30. august og forbød unionens teleoperatører å forlange mer enn 49 eurocent per minutt for mobiltelefonsamtaler på tvers av EUs landegrenser. Samtidig ble det innført et forbud mot å fakturere abonnentene mer enn 24 eurocent for å motta telefonsamtaler i et annet EU-land.

Under 5 kroner

Forordningen omfattet også EØS-området, som Norge er en del av, og litt forsinket - den 15. januar 2008 - fikk også norske mobilabonnenter glede av pristaket. Det betød at nordmenn som besøkte EU-land var garantert å ikke måtte betale mer enn 4,88 kroner per minutt for å ringe hjem eller til andre EU-land. Prisen for å motta en samtale ble maksimalt 2,39 kroner per minutt (legg merke til at de norske prisene er inklusive 25 prosent merverdiavgift, i motsetning til euro-prisene).

August 2008

Den 30. august i fjor trådte maksprisforordningens andre trinn i kraft, noe som betød at ringeprisene ble senket med 3 til 46 eurocent, mens mottak av mobiltelefonsamtaler gikk ned 2 eurocent til 22. Med utgangspunkt i den daværende valutakursen - som EU satt til 8,0725 - gikk pristakene for norske mobilbrukere ned til henholdsvis 4,64 og 2,21 kroner.

August 2009

Og den 30. august i år trår altså tredje trinn i kraft. Da senkes pristaket til 43 eurocent for utgående og 19 eurocent for inngående samtaler. Begge satser senkes altså med 3 eurocent, noe som skulle bety skulle bety at det ble billigere å bruke mobiltelefonen på reise.

Problemet, sett med norske mobiltelefonbrukeres øyne, er at den norske kronen i mellomtiden har styrket seg. Derfor har EU denne gangen valgt å ta utgangspunkt i en vekslingskurs på 8,79 (1 euro er lik 8,79 kroner), mot 8,07 i fjor.

Og dermed får vi en merkelig effekt: Fordi den nye satsen (43 eurocent) denne gangen skal ganges med 8,79 - i motsetning til 8,07 sist gang - stiger den norske maksprissatsen for utgående samtaler fra 4,64 til 4,72 kroner.

Inngående billigere

Inngående samtaler derimot, går ned fra 2,21 til 2,08 kroner. Dette fordi prissenkingen til 19 eurocent (fra 22) utgjør rundt 13,6 prosent, mens prisøkningen grunnet den endrede valutakursen utgjør 8,2 prosent.

Billigere SMS - på sikt

En annen interessant faktor ved tredje trinn i maksprisforordningen, er at den også inneholder en prisgrense for sending av SMS, eller tekstmeldinger. SMS-satsen vil ligge på 11 eurocent eksklusiv mva og trår i utgangspunktet i kraft allerede 30. august.

Fordi Norge ikke er medlem i EU, må imidlertid SMS-satsen først innlemmes i EØS-avtalen før den trer i kraft her i landet. SMS-makspris for norske abonnenter vil dermed sannsynligvis ikke tre i kraft før neste år. Hvis vi tar utgangspunkt i overnevnte kronekurs (8,79), vil maksprisen for norske brukere - inklusive merverdiavgift - bli 1,21 kroner.

Som vi skrev på mandag, er det allerede i dag gratis å motta SMS i EU-området for norske kunder hos de tre store teleoperatørene.

Rimeligere datatrafikk?

Den nye forordningen inneholder også makspriser på datatrafikk i mobilnettet, men disse maksprisene vil i første omgang kun gjelde den såkalte grossisten, ikke sluttbrukeren. Også denne delen av forordningen må innlemmes i EØS-avtalen før det trer i kraft for norske mobiltelefonoperatører.

Kilde: Marit Mathisen, seniorrådgiver i Post- og teletilsynet

Les også:

  • Ufarlig å motta SMS i utlandet
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer