Statsbudsjettet 2023:

Dyrere: Alkohol, tobakk og bil

Regjeringen øker avgiftene på noen av de mest populære varene.

AVGIFTSØKNING: Alkohol er bare ett av områdene regjeringen øker avgiftene i sitt forslag til neste års statsbudsjett. Foto: Heiko Junge / NTB
AVGIFTSØKNING: Alkohol er bare ett av områdene regjeringen øker avgiftene i sitt forslag til neste års statsbudsjett. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Det kuttes over hele linja i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 - men én ting går oppover: Avgiftene. Og tradisjonen tro justeres avgiftene på alkohol, tobakk, strøm og bilkjøring i år igjen.

Her er de viktigste endringene.

Merk at alle avgiftene er uten merverdiavgift.

Dyrere å kjøre bil

Jubelen over kutt i drivstoffpriser ble kortvarig i dag. En Co2-avgift trekker i andre retning, og resultatet antas å bli uendrede bensinpriser.

Regjeringa øker også trafikkforsikringsavgiften, som er en dagsbasert avgift som må betales på bilen (en videreutvikling av årsavgiften).

Dette betyr en økning på nesten 84 kroner i året.

I tillegg har regjeringen foreslått å innføre en ny vektkomponent i engangsavgiften. Dette skal gjelde for alle personbiler, også elbiler. Det skal beregnes engangsavgift med 12,5 kroner per kg av bilens egenvekt over 500 kg. Dette vil gi 2,2 milliarder ekstra til statskassen.

Samtidig foreslår Regjeringen å øke de positive satsene i CO2-komponenten for personbiler med 20 prosent utover prisstigning.

Dyrere tobakk

Regjeringen har foreslåttet et kutt i tobakkskvoten på tax free, en ordning som ikke vil være mindre populær etter dette: Avgiften på en kartong sigaretter økes med 16 kroner, på 200 gram snus må du ut med 6 kroner mer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer