Statsbudsjettet 2023:

Dyrere: Alkohol, tobakk og bil

Regjeringen øker avgiftene på noen av de mest populære varene.

AVGIFTSØKNING: Alkohol er bare ett av områdene regjeringen øker avgiftene i sitt forslag til neste års statsbudsjett. Foto: Heiko Junge / NTB
AVGIFTSØKNING: Alkohol er bare ett av områdene regjeringen øker avgiftene i sitt forslag til neste års statsbudsjett. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Det kuttes over hele linja i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 - men én ting går oppover: Avgiftene. Og tradisjonen tro justeres avgiftene på alkohol, tobakk, strøm og bilkjøring i år igjen.

Her er de viktigste endringene.

Merk at alle avgiftene er uten merverdiavgift.

Dyrere å kjøre bil

Jubelen over kutt i drivstoffpriser ble kortvarig i dag. En Co2-avgift trekker i andre retning, og resultatet antas å bli uendrede bensinpriser.

Regjeringa øker også trafikkforsikringsavgiften, som er en dagsbasert avgift som må betales på bilen (en videreutvikling av årsavgiften).

Dette betyr en økning på nesten 84 kroner i året.

I tillegg har regjeringen foreslått å innføre en ny vektkomponent i engangsavgiften. Dette skal gjelde for alle personbiler, også elbiler. Det skal beregnes engangsavgift med 12,5 kroner per kg av bilens egenvekt over 500 kg. Dette vil gi 2,2 milliarder ekstra til statskassen.

Samtidig foreslår Regjeringen å øke de positive satsene i CO2-komponenten for personbiler med 20 prosent utover prisstigning.

Dyrere tobakk

Regjeringen har foreslåttet et kutt i tobakkskvoten på tax free, en ordning som ikke vil være mindre populær etter dette: Avgiften på en kartong sigaretter økes med 16 kroner, på 200 gram snus må du ut med 6 kroner mer.

Dyrere alkohol

Alkoholavgiftene justeres normalt hvert eneste år, og 2023 blir intet unntak om Støre-regjeringen får gjennomslag for sitt forslag. Her økes brennevinsbaserte drikker med 2,8 prosent, andre polvarer med 2,7 prosent og alkohol som kan selges i butikk øker med 2,7 og 2,8 prosent, litt avhengig av aloholstyrke:

Dyrere strømavgift

Samtidig med at staten tjener milliarder på skyhøye strømpriser og forbrukerene og næringslivet, i det store og det hele tar regninga, foreslår nå regjeringen å øke elavgiften med 2,8 prosent.

Nye satser for elavgiften kan bli 9,16 øre per kWh i januar, februar og mars, resten av året vil den være 15,84 øre per kWh.

Elavgiften ble først innført i 1951, og justeres normalt hvert år i kontakt med forventet prisutvikling. Dette betyr at den også kuttes, vi skal ikke lenger tilbake enn til 2019 for å se dette: da ble elavgiften redusert med 1 øre per kWh.

I fjor fikk denne for første gang forskjellig sats i vintermånedene og resten av året, for å kompensere for de høye strømprisene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer