Dyrere nettleie i små kommuner

Betaler opptil 5.000 kroner mer i året.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strømkunder i distriktskommuner må betale opp mot 5.000 kroner mer i nettleie enn kunder i tettbygde strøk.

Lavest nettleie har de 500.000 kundene til Hafslund i Oslo og omegn. En gjennomsnittlig husstand betaler her 17,1 øre per kilowattime i nettleie. Moms og forbruk kommer i tillegg. I Tysnes i Hordaland må de 1.800 strømkundene ut med 45,3 øre per kilowattime i nettleie.

Prisforskjellen skyldes at det er flere kunder å fordele utgiftene på i tettbygde strøk, skriver Nationen.

Interesseorganisasjonen for energiverkene i distriktene, Forum for Strategisk Nettutvikling (FSN), krever nå at regjeringen bruker mer penger på utjevning av prisene. Kundene kan bytte strømleverandør, men er nødt til å betale nettleie til det lokale nettselskapet.

- Forskjellene er helt uholdbare, og det er kundene i små nettselskap i distriktene som får svi. Regjeringen har lovet utjevning, og nå er det på tide at de innfrir, sier styreleder Eilif Amundsen i FSN.

I dag er det en post på 30 millioner kroner på statsbudsjettet som går til utjevning av nettleie. FSN krever at tilskuddet blir doblet til totalt 60 millioner.

- Det er et lite beløp for staten, men det er nok til å fjerne de verste forskjellene, seier Amundsen.

Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Liv Monica Stubholt (Sp), vil ikke love noe, men sier at statsbudsjettet som legges fram nå i høst, er en god anledning til å se på saken,

- Dette er en sak vi prioriterer svært høyt. Senterpartiet mener at kostnadene ved å bruke viktig infrastruktur som kraftlinjer skal være mest mulig like over hele landet, sier Stubholt

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer