Dyrest å tanke her

Flere gir oss ferieoversikt over bensinpriser. Sjekk hvor du bør tanke.

FERIEDRIVSTOFF: Sjekk hvor det betaler seg å fylle full tank på bilferie. Foto: Colourbox.com
FERIEDRIVSTOFF: Sjekk hvor det betaler seg å fylle full tank på bilferie. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Full tank får du til store prisforskjeller. Skal du på bilferie i sommer, bør du sjekke disse prisoversiktene før du drar.

Og billigst er ...

Det er et godt stykke vei herfra til Kroatia, og det gjelder også priser på drivstoff. I følge den tyske bilistorganisasjonen ADACs ferieoversikt, ligger prisnivået i Kroatia for tiden rundt 1,15 euro for bensin. Det tilsvarer cirka ni kroner etter dagens kurs. Dieselprisen er lav i Kroatia også, men lavere i Luxembourg - 1,01 euro for en liter. Det tilsvarer cirka åtte kroner. Her hjemme er vi vant til dieselpriser i leiet over 10-11-12 kroner, mens bensinprisen nå gjerne svinger rundt en krone høyere.

La oss si du fyller på 60 liter. Da får du dieseltanken for 490 kroner i Luxembourg, mens samme tank koster deg cirka 690 kroner i Norge (utgangspunkt: 11,50 per liter). For bensinbilisten blir differansen mellom Kroatia og Norge på 192 kroner, om vi tar utgangspunkt i norske priser på 12,50 kroner per liter.

Altså rundt regnet 200 kroner billigere på 60-literstankingen i de rimeligste landene.

NAFs prisoversikt inneholder noen flere land, og her kommer Latvia billigst ut med literpriser på bensin (98 oktan) på 9,35 kroner. I miniputtstaten Andorra slipper du med 8,03 for diesel. Her har vi sett bort fra de latterlig billige skatteparadisene Jersey og Guernsey, som har priser helt nede på 3-4-tallet.

(Vil du mimre om billigere tider, kan du se artikkelen vår om feriedrivstoff fra 2004. Her fant vi priser nede på fem- og sekstallet. Det var nok gladere tider for de som likte å svi av suppe på europeiske veier.)

Les også: Så mye drivstoff bruker de egentlig

Store forskjeller mellom naboland

Lille bensinstasjon på veien der, hvem er dyrest av landene her? Foto: COLOURBOX
Lille bensinstasjon på veien der, hvem er dyrest av landene her? Foto: COLOURBOX Vis mer


Men man må jo ta fyllingen på veien, så det er langt mer interessant for den praktiske turist å se på prisforskjellene mellom naboland. Skal man gjøre Europa eller Skandinavia i bil, er det nemlig også litt å hente på å tanke smart. ADAC peker for eksempel på at turister som kjører til Italia via Østerrike har mye å hente på å fylle opp før de passerer grensen til Italia.

Det er også verdt å notere seg at mens Kroatia er av de billigste landene, er det ikke mange mil til Hellas som er et av de dyreste. Det samme gjelder for Nederland sin i NAFs lister kommer ut som et av de dyreste drivstofflandene. Herfra skal du ikke kjøre langt før du kommer til Luxembourg og noen av de lavere pumpeprisene.

I våre naboland er det stort sett rimelig å anta at det er billigere å fylle i Sverige enn her hjemme og i Danmark, mens Finland har mye rimeligere diesel.

- Pristoppen for bensin og diesel bruker å inntreffe mellom Sankthans og midten av juli. Siden bruker det gradvis å synke for deretter å falle videre ned i slutten av august eller september, sa Ulf Svahn, ved bransjeorganisasjonen Svenska Petroleumsinstitutet til den svenske avisen DN.se tidligere i juli.

Men du kan gjøre mer enn å se på pumpeprisene

Det er ikke bare hvor du fyller som avgjør ferieregningen på drivstoff til sist. Heldigvis kan du gjøre ditt for å redusere forbruket også.

Her er 35 tips som kan gjøre solide innhugg i drivstofforbruket ditt.

Hvorfor så store forskjeller?

Hovedårsaken til prisforskjellene er store variasjoner i avgiftsnivå, i tillegg til levekostnader og inntektsnivå forøvrig i de ulike landene.

Her ser du prislistene
Her er prisoversikten fra ADAC, priser i Euro (tysk)
Her er NAFs prisliste fra Europa i juli (pdf)
Sjekk også den danske oversikten fra Trafikken.dk

DinSides bensinrapportører hjelper deg å finne billigste fyllesteder i Norge:
Her er prislisten for norske bensinstasjoner
Her er prislisten på diesel ved norske bensinstasjoner

Vil du også bli bensinrapportør? Her registrerer du deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer