Dyrest i Europa

Men vi har fortsatt mye igjen av lønna når bensinen er betalt.

Publisert
Sist oppdatert

Norge selger den dyreste bensinen i Europa. Rundt 14 kroner koster en liter bensin på en norsk bensinstasjon i dag. Siden 1998 har prisen på drivstoff steget nesten 55 prosent. Tar vi med dieselprisene i regnestykket har prosentveksten vært ennå større.

På andreplass kommer Nederland, med en gjennomsntittlig literspris på 13,43 kroner. Billigst bensin har Russland, der koster en liter bensin 5,51 kroner.

Her får du billigst bensin

Men vurderer du prisstigningen mot lønnsøkningen vil du se at du likevel kommer godt ut av regnestykket. Tall fra SSB viser at en gjennomsnittlig månedslønn har steget i underkant av 50 prosent siden 1998 - og da er ikke årets lønnsoppgjør inkludert. Tar man med dette, har lønnen steget omtrent parallelt med bensinprisen.

Det betyr at vi får like mye bensin for lønnen vår i dag som vi gjorde for ti år siden.

Det gjør de derimot ikke i Russland. I 2006 var en gjennomsnittlig russisk lønn, ifølge FN-sambandet, 200 dollar, altså 1.000 kroner. I Norge er den gjennomsnittlige lønnen på 32. 300 kroner (2007). I Spania må folk ut med 10,3 kroner per liter bensin, og her er en minstelønn nå på 600 euro. Til tross for at bensinprisen er rekordhøy, har vi fortsatt mye igjen for pengene når bensinen er betalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer