Dyrest mat i Norge

MAT: Tallene fra 2001 bekrefter hva lommeboken din har fortalt deg. Du betaler over 50 prosent mer for matkurven enn det innbyggerne i EU gjør.

Publisert
Sist oppdatert

EFTA-landene Norge, Sveits og Island har de høyeste matvareprisene i Europa, men også Danmark ligger betydelig over EU-gjennomsnittet. Det viser tallene SSB presenterer fra Eurostat.

Fakta: Prisnivået på matvarer i Norge ligger 54 prosent høyere enn i EU sett under ett.

For alkoholfrie drikkevarer er forskjellen 64 prosent, mens tungt avgiftsbelagte produkter som alkohol og tobakk trekker det norske prisnivået ytterligere opp.

Norge, Sveits og Island er prisverstingene

De tre EFTA-landene og - i noe mindre grad - Danmark utmerker seg med et høyt prisnivå for alle typer matvarer.

I Norge er det spesielt prisene på brød og kornprodukter, sukkervarer og kjøtt, som fører til det høye prisnivået. Til sammenligning er frukt den produktgruppen som har det laveste relative prisnivået sett i forhold til EU.

Blant de alkoholfrie drikkevarene er det særlig gruppen brus, saft og mineralvann som trekker prisnivået opp. Kaffe, te og kakao ligger derimot nærmere det europeiske gjennomsnittet.

Norge og Island utmerker seg også med et høyt prisnivå på drikkevarer, og dette gjelder både de alkoholfrie og de alkoholholdige. Tobakksvarer har likevel høyest prisnivå i Norge og Storbritannia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer