Dyrk ditt eget apotek

En urtehage er både krydderskap, medisinskap og en fryd for øyet. Heldigvis er det også så enkelt å lage at grønne fingre ikke er nødvendig.

Publisert
Sist oppdatert

Dyrk ditt eget apotek
En urtehage er både krydderskap, medisinskap og en fryd for øyet. Heldigvis er det også så enkelt å lage at grønne fingre ikke er nødvendig.

Aloe vera
Effekter: Geléen i bladene har en lindrende effekt på sår, brannskader og blemmer.
Bruk: Knekk et blad og smør geléen på såret.
Grønt tips: Aloe vera krever et frostfritt klima og mye lys. Den bør vokse innendørs. Vann sparsomt.

Basilikum
Effekter: Øker appetitten, hjelper forbrenningen og senker blodsukkeret.
Bruk: Riv ferske blader og strø dem over maten. Man kan også stryke noen blader mot huden for å holde innsekter borte - for eksempel mygg.
Grønt tips: Er enkel å dyrke fra frø på et solfylt og beskyttet sted. Vann ofte. Planten er frostfølsom og bør vokse innendørs.

Fennikel
Effekter: Øker forbrenningen, gunstig ved ofrstoppelse og halsbrann. Lindrer øyeinfeksjoner.
Bruk: Spis den som grønnsak eller krydder. Eller lag te: Hell vann over en teskje la den trekke i noen minutter. Sil vekk frøene. Du kan også fukte et kompress i teen og legge det på øyelokket.
Grønt tips: Trenger mye sol og vann.

Lavendel
Effekter: Hjelper ved søvnvansker og stive muskler og led. Oljen er antiseptisk og hjelper legningen av sår. Motvirker streptokokker.
Bruk: Tørk blomstene i en bunt. Legg dem i små poser i klesskapet. Ha lavendelolje i badekaret eller bruk den til massasje.
Grønt tips: Lett å dyrke. Skal stå på et solfylt sted i sandblandet jord.

Mynte
Effekter: Virker mot kramper, infeksjoner og bakteriesmitte. Skjerper konsentrasjonen og virker mot hodepine.
Bruk: Tilsett ferske mynteblader i vanlig te, eller brygg te på kun mynte. Bruk som krydder i maten. Heng et knippe mynte over rennende vann, så dyfter det friskt i hele huset.
Grønt tips: Trykk rotstiklinger ned i en blanding av bark- og torvjord. Vann, og la planten ta vare på seg selv.

Persille
Effekter: Hjelper ved urinveisinfeksjoner, stimulerer melkeproduksjonen hos ammende kvinner og gir frisk pust. Rik på C-vitaminer, jern og mineraler.
Bruk: Bruk som krydder til kjøtt- og potetretter.
Grønt tips: Legg gjerne frøene i vann over natten før du sår dem. Trives i godt gjødslet jord i solen eller halvskyggen. Overvintrer, en bør dekkes med løv.

Rosmarin
Effekter: Øker forbrenningen, virker urindrivende og styrker nervene.
Bruk: Bruk som krydder.
Grønt tips: Ha stiklinger i en krukke. Bruk en blanding av barkjord, torvjord og sand. Vann sparsomt. Ta krukken inn når det blir kalt.

Salvie
Effekter: Hjelper ved infeksjoner, forkjølelse og kraftig svetting.
Bruk: Brygg te på salvie og ha i litt eplesidereddik. Bruk som gurglevann hvis du er litt forkjølet.
Grønt tips: Så den gjerne innendørs, og plant den siden utendørs når frostrisikoen er over. Overvintrer, men dekk til med torv eller blader.

Mozon.no, 14.05.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer