Dyrt å levere for sent!

Natt til søndag går fristen ut for å levere årets selvangivelse for lønnstakere og pensjonister. De som glemmer eller ikke vil levere risikerer straff i form av forsinkelsesavgift.

Publisert
Sist oppdatert

Oslo (NTB-Kjell Sletta): - Hvert år er det en ganske stor gruppe som er så mye for sene at de får forsinkelsesavgift. Det er ofte de samme fra år til år, forteller informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skattedirektoratet.

Avgift

I fjor var det 26.000 personer som var for sene med selvangivelsen og fikk krav om avgift. Tallet pleier å ligge mellom 22.000 og 26.000.

I tillegg kommer de som unnlater å levere selvangivelsen. I den siste gruppe finner vi også mange næringsdrivende.

Forsinkelsesavgiften for å levere innen en måned etter fristen - i praksis i løpet av mai - er 1 promille av formuen og 2 promille av inntekten. For den som har 300.000 kroner i inntekt og ingen formue betyr det 600 kroner.

Økende

Etter 1. juni øker avgiften på inntekt til 1 prosent, avgiften på formue står stille. Da blir det penger av det. Den samme skattyteren med 300.000 kroner i inntekt får da hele 3.000 kroner i avgift.

Etter utgangen av august øker avgiften av inntekten enda en gang. Da blir forsinkelsesavgiften 2 prosent av inntekten, og da blir straffen hele 6.000 kroner for den samme skattyteren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer