Dyrt å være fattig

FORBRUK: Selv om penger ikke betyr alt, er konklusjonen klar: Det er dyrt å være fattig. Se hvorfor du sliter – og rikingene smiler.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Penger. Roten til alt vondt? Eller evig lykke? Svaret vil garantert variere etter hvem du spør.

En ting er likevel sikkert: Har du allerede en viss slump med penger, er det mye lettere å manøvrere slik at pengene kommer inn – i stedet for å forsvinne i det store utgiftssluket.

Alt håp er likevel ikke ute for deg som ikke har mye penger. Det viktigste er å bygge seg opp en egen buffer - uansett hvor lite du sitter igjen med hver måned. Det andre er å velge de riktige aktørene i markedet.

Kommer alle regninger like overraskende? Hold av så mye som mulig hver eneste måned for å bygge deg en buffer.
Kommer alle regninger like overraskende? Hold av så mye som mulig hver eneste måned for å bygge deg en buffer. Vis mer


Finner du noen å dele bolig med, kan du også glede deg over at du er på god vei til å kutte utgiftene.

Her er noen eksempler som viser deg hvorfor.

Familie A og B

I familie A møter vi Preben og Marte, som begge har høy utdannelse og gode jobber. Gullegget er imidlertid at de tilsammen har arvet en million kroner. Ikke uventet gir det dem en enorm fordel.

I familie B møter vi Karianne og Erlend som også har god utdannelse, og en inntekt som tilsvarer Preben og Martes. Den store forskjellen er imidlertid at Karianne og Erlend ikke har en solid arv eller oppsparte midler å støtte seg til.

Boliglån: Når de låner like mye

Jo bedre sikkerhet banken får for lånet, jo gunstigere lånevilkår vil kunden få. Dette kommer tydelig fram når de to familiene har tenkt å kjøpe seg bolig.

Høy sikkerhet gjør det også mulig å låne et høyere beløp - det har vi ikke tatt hensyn til her.

Preben og Marte har en egenkapital på rundt en million kroner, mens Karianne og Erlend såvidt kommer opp i 75.000 kroner etter å ha tømt sine respektive BSU-kontoer.

Forutsatt at begge familiene låner like mye, for eksempel 1.5 millioner kroner, kommer forskjellene tydelig fram.

Lån på 1.5 millioner
Effektiv rente
Innen 60%
TerminbeløpBetaler i åretDifferanse
3,641%8.762.-105.144.-
Effektiv rente
Innen 80%:
5,095%9.882.-118.584.-Betaler 13.440.- mer i året
Annuitetslån på 1.500.000 kr, 20 års nedbetalingstid – terminbeløpet er før skattefradrag.Som tabellen over viser har Preben og Marte i familie A over 13.000 kroner mer å rutte med i året enn Karianne og Erlend i familie B. Men det stopper ikke der. Bare ved å velge ”riktig” boligtype kan Preben og Marte kutte boligutgiftene med ytterligere 60.000 kroner.

Trykk her for å se hvordan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer