eFaktura øker mest

Slipper unna KID-nummer og gebyrer.

LEI? Med eFaktura og AvtaleGiro slipper du unna de irriterende KID-nummerne. Stadig flere nordmenn tar disse betalingstjenestene i bruk. Foto: Tuva Moflag
LEI? Med eFaktura og AvtaleGiro slipper du unna de irriterende KID-nummerne. Stadig flere nordmenn tar disse betalingstjenestene i bruk. Foto: Tuva Moflag Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra Nets viser at nordmenn i økende grad tar i bruk elektroniske betalingstjenester.

Aldri før er det inngått like mange nye avtaler for eFAktura og AvtaleGiro som i 2013.

Men nordmenn er fortsatt glade i å taste inn KID-nummer

Flere tilbydere

I fjor ble det tegnet 2,5 millioner nye eFaktura-avtaler og 1,3 millioner nye AvtaleGiro-avtaler. En økning på henholdsvis 29 prosent og 9,2 prosent fra året før.

Totalt er det nå inngått 11,9 millioner forbrukeravtaler på eFaktura og 15,5 millioner faste betalingsoppdrag på AvtaleGiro.

Over 1,8 millioner nordmenn benytter eFaktura og 3,1 millioner benytter AvtaleGiro. Dette er en vekst på henholdsvis 13 prosent og 3,5 prosent i løpet av det siste året.

- En årsak til den kraftige veksten for elektronisk regningsbetaling er at alle større bedrifter og en stor andel av de offentlige virksomhetene tilbyr nå eFaktura og AvtaleGiro til sine kunder. Økningen er også stor for små og mellomstore bedrifter som ønsker å effektivisere sin innkreving, sier Tove Havn, salgssjef i Nets til DinSide.

Bruk AvtaleGiro på gjengangerne

Mange synes nok at eksempelvis NRK-lisensen er sure penger. Men det blir enda surere penger om du ikke betaler regningen til forfall.

NRK-lisensen har forfall to ganger per år. Årets andre forfall havner midt i sommerferien for mange, nærmere bestemt 31. juli. Denne regningen er dermed svært godt egnet for avtalegiro.

Organiserer du privatøkonomien din med en regningskonto, sørger du dessuten for å ha penger på konto når AvtaleGiroene forfaller.

Alle løpende og forutsigbare regninger er fint å sette opp med fast trekk, mens ad-hoc regninger som eksempelvis elektriker er greit å kontrollere nøye før man lar den på gjennom.

Ikke gå i fella med kredittkortregningen

Har du AvtaleGiro på kredittkortregningen er det imidlertid grunn til å være på vakt. Som hovedregel trekkes nemlig bare minimumsbeløpet, og du kan ende opp med å bruke kreditten selv om det ikke var planen i utgangspunktet.

Her bør du gå inn og endre slik at du betaler hele beløpet til forfall.

Papir fortsetter å falle

Fallet for blankettbaserte transaksjoner fortsetter. Men BrevGiro, bankkontorer og postkontorer benyttes fortsatt for betaling av regninger. Antall blankettbaserte transaksjoner i 2013 var 22,5 millioner, en nedgang på 11,8 prosent fra året før.

Papirfaktura medfører ofte et ekstra gebyr som bortfaller hvis du bytter eFaktura eller AvtaleGiro.

11,8 prosent nedgang til tross, du vil kanskje bli overrasket over hvor mange som fortsatt bruker både sjekkhefte og brevgiro

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer