Effektiv medisin mot psoriasis

Publisert
Sist oppdatert

Effektiv medisin mot psoriasis
Med en ny medisin gir legene nytt håp til pasienter med hudsykdommen psoriasis. Men det kan fortsatt ta tid før medikamentet blir godkjent i Norge.

Medikamentet Enbrel har i undersøkelser vist seg å være svært effektivt mot psoriasis. Hver andre pasient opplever dramatisk bedring av symptomene etter tre måneders behandling.

Dramatisk bedring
Det er forskerne ved Robert Wood Johnson Medical School i USA som har gjennomført den siste undersøkelsen. 652 pasienter deltok i forsøket hvor halvparten ble gitt placebomedisin uten effekt. Omtrent to av tre deltakere i undersøkelsen var menn og de hadde gjennomsnittlig vært plaget av psoriasis i 19 år.

Pasientene som fikk det virkelige medikamentet ble delt inn i tre grupper etter hvor mye og ofte de ble behandlet. Og etter tre måneder var resultatene tydelige:

Halvparten av de som fikk høyest dose hadde oppnådd en forbedring av symptomene med minst 75%. I gruppen med lavest dosering hadde bare en av seks pasienter oppnådd en tilsvarende bedring.

Etter seks måneders behandling var bedringen økt til 60% hos de som fikk høyeste dosering. Og i gruppen med lavest dosering hadde tallet økt til dramatisk bedring hos en av fire pasienter, skriver svenske Dagens Medisin.

Store forventninger
- Vi har store forventninger til denne nye medisinen i Norge. Enbrel har vist seg som et effektivt medikament, som er enkelt å administrere, har få bivirkninger, og hvor behandlingseffekten holder seg over tid, sier fagkonsulent Terje Nordengen i Norsk Psoriasisforbund.

Enbrel er utviklet som et medikament til behandling av blant annet leddsykdommen psoriasis artritt, og er i dag godkjent til behandling av moderat til alvorlig psoriasis artritt i Norge. Psoriasis artritt har nær sammenheng med hudsykdommen psoriasis. Legene har sett en betydelig bedring i hudutslettet hos de psoriasispasienter som har benyttet Enbrel til behandling av sin psoriasis artritt

Medikamentet Enbrel settes som såkalte subcutane sprøyter av pasienten selv, det vil si på samme måte som en diabetiker setter sine insulinsprøyter. Denne måten å administrere medisinen på er et stort framskritt for disse pasientene som har vært avhengig av mange kremer og salver for å holde sykdommen i sjakk.

- Enbrel er pr. i dag en behandling til de som er rammet av moderat til alvorlig psoriasis artritt, og kanskje en gang i framtida også til de som er rammet av moderat til alvorlig psoriasis. Disse gruppene vil ha stor nytte av et så effektivt preparat , sier Nordengen.

Ikke ennå i Norge
Den nye medisinen er ennå ikke godkjent til bruk mot psoriasis i Norge. Og psoriasispasientene må nok vente enda en stund på en godkjenning.

- Ulempen med medikamenter av typen Enbrel er at de er meget kostbare. Ett års behandling koster ca. kr. 135.000. Trange offentlige budsjetter kan dessverre føre til at denne typen behandling ikke blir et tilbud til alle som har behov for det, sier Terje Nordengen.

Mozon 21.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer