Effektiv rente - ditt beste verktøy

Ifølge loven er det faktisk Kongen som bestemmer hvordan banker, finansinstitusjoner og butikker skal regne ut effektiv rente. Dette er gjort for at du som forbruker skal kunne være trygg på at de opplysninger du får er både korrekte og sammenlignbare.

Publisert

Effektiv rente forteller deg som forbruker sannheten om ulike typer finansieringstilbud. Det finnes imidlertid flere måter å beregne effektiv rente på. Derfor har norsk lov fastsatt en formel som definerer Norges "offisielle" effektiv rente.

Vi henter følgende tekst fra Lov om kredittkjøp

§ 6a. Beregning av effektiv renteBeregningen av den effektive renten skal skje i samsvar med en matematisk formel som fastsettes av Kongen i forskrift. "

Dersom du lurer på hvilken matematisk formel Kongen har bestemt skal gjelde kan du gå til Forskrift til Lov om kredittkjøp av 1986

Streng opplysningsplikt

Når du inngår avtale om kreditt, enten det er kredittkjøp, kredittleie eller kontokreditt, har kredittgiver plikt til å opplyse deg om hva den effektive renten er. Den skal angis med en nøyaktighet av minst 1/10 prosentenhet per anno.

Du kan lese mer om kredittkjøp, kontokreditt og kredittleie Den effektive renten skal beregnes med utgangspunkt i forholdene på tidspunktet når kredittavtalen blir inngått. Den skal videre uttrykkes i prosent per år av den del av kontantprisen som kjøperen får kreditt for - kredittbeløpet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.