Effektivt mot forkjølelse

En blanding av solhatt, propolis og vitamin C gir gode resultater i kampen mot forkjølelse og sår hals hos barn.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Et studie på 430 barn i alderen 1 til 5 år viser at en kombinasjon av solhatt, propolis og vitamin C kan mer enn halvere risikoen for å utvikle en forkjølelse. Produktet som er testet kalles Chizukit og produseres av et firma i Israel.

Færre og kortere
Produktet med like deler sohatt og propolis tilsatt 10 milligram vitamin C ble gitt til barna over en periode på 12 uker. En tilsvarende gruppe fikk en daglig placebomedisin uten noen aktive ingredienser.

Resultatene viste at barna som fikk kosttilskuddet hadde færre enn halvparten så mange luftveisinfeksjoner som barna i kontrollgruppen. Infeksjonene som oppsto, forsvant også raskere hos de som fikk tilskuddet, skriver webmagasinet Nutraingredients.com. Undersøkelsen er publisert i siste nummer av fagtidsskriftet Archives of Pediatric Adolescent Medicine.

Kjent naturlegemiddel
Solhatt har en lang historie som naturlegemiddel i Amerika og Europa. Propolis som utvinnes av honning, og vitamin C er også begge kjent for å kunne styrke immunforsvaret og gjøre kroppen mer motstandsdyktig mot infeksjoner.

- Kliniske studier har vist at solhatt har en god effekt mot både virus-, bakterie- og soppinfeksjoner. Den viktigste bruken er ved stadig tilbakevennende infeksjoner i luftveiene, urinveiene, hud og kjønnsorganer. Både hyppigheten, intensiteten og varigheten av infeksjonene har blitt redusert. Det viser studier som er gjort studier i forbindelse med forkjølelse, influensa, bihulebetennelse og skjedekatarr, forteller lege Bernt Rognlien til Mozon.

I tvil om effekten
De siste årene har dermot forskere stilt spørsmålstegn ved effekten av solhatt mot infeksjoner. Årsaken er at det har vist seg vanskelig å bevise ved forsøk at naturlegemiddelet har noen klar effekt.

Selv om solhatt i dette forsøket er kombinert med to andre preparater, kan denne undersøkelsen være med på å bekrefte teorien om at solhatten faktisk kan bidra i kampen mot infeksjoner. Planten regnes i Norge om et naturlegemiddel men selges som et godkjent legemiddel i blant annet Tyskland, Sveits og Australia

LES FLERE RÅD MOT FORKJØLELSE HER

Mozon 21.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer