Effektivt mot hårtap

Det finnes flere gode midler som kan behandle håravfall. Spesialist Ole Fyrand forteller om to av midlene som har vist seg effektive.

Publisert
Sist oppdatert

Finasterid (Propecia)Hos menn med androgen alopeci foreligger det en biokjemiske effekt - med reduksjon av det mannlige kjønnshormonet DHT (dihydro-testosteron) med finasterid på ca 65% etter behandling med 1 eller 5 mg. Det tilsvarende tallet for de som fikk placebo - eller narepreparat var på 13%. Selv med doser på 0,05 mg reduseres DHT, mens doser på mer enn 0.2 mg hadde nær maksimum effekt på hodebunnen og eller serum DHT.

ResultatØkt antall hår og kosmetisk bedring av kosmetisk hårvekst, hvor 1 mg daglig dosering var like effektivt som 5 mg, samt at 1 mg ble godt tolerert - på linje med ’narrepreparatet’.

KonklusjonBehandling med finasterid gir økt hårtetthet samt økt antall hår. Etter 1 år var det 11% og etter 2 år 16% netto bedring. Ved fortsatt behandling stabiliserte dette seg etter 1-2 år.

Ved bytte over til narremedisin etter ett års finasteridbehandling forsvant bedringen.

Minoxidil (Regaine)Minoxidil ble testet ut som middel mot høyt blodtrykk i 1970. Det viste seg at mange fikk økt hårvekst som bivirkning under behandlingen. Meget interessant var det at de med ’male balding’ - dvs vanlig mannlig håravfall fikk håret ’tilbake’. Midlet hadde ingen stor suksess som blodtrykksmedisin - men som erstatning ble det i stedet brukt lokalt i hodebunnen som 5% oppløsning hos menn med uønsket hårtap. Hvordan dette midlet virker er fremdeles ukjent, selv etter 20 års forskning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer