Egen merkedag for blodgivere

Den 14. juni blir verdens blodgiverdag arrangert for første gang. Dagen er ment som en takk til alle de som gir blod verden rundt.

Publisert
Sist oppdatert

Dagen skal også oppfordre nye generasjoner til å bli regelmessige blodgivere på frivillig basis, skriver sykepleien.no.

Valg av dato for denne markeringen er ingen tilfeldighet. 14. juni er Karl Landsteiners fødselsdag. Dette er mannen som fant opp AB0-systemet for 100 år siden og som fikk nobelprisen for dette arbeidet.

Millioner av mennesker rundt om i verden kan takke blodgivere de aldri har møtt for at de forstsatt lever. Over 80 millioner liter blod blir hvert år donert av blodgivere på verdensbasis. I Norge er det i overkant av 90.000 aktive blodgiver i dag, men det trengs fortsatt flere.

Hvem kan gi bold?De fleste friske mennesker mellom 18 og 65 år kan bli blodgivere, men det er noen kriterier:

For å bli blodgiver må du veie mer enn 50 kg. Du kan ikke bli blodgiver hvis du har alvorlig kronisk sykdom. Du kan heller ikke bli blodgiver hvis du har hatt Hepatitt (unntak: Hepatitt A) eller hvis du er HIV positiv.

For å bli blodgiver må du dessuten være født og oppvokst i et av følgende land: Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Storbritannia, Irland, Tyskland, Sveits, Nederland, Belgia, Luxemburg, Frankrike, USA, Canada, Australia, New Zealand.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer