Eget navn: Unngå tap av stipend

Har barnet egen formue kan det føre til tap eller reduksjon av stipend fra Lånekassen. Et godt poeng er her månedlige utbetalinger.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Tidligere var det slik at studenter med høy formue mistet eller fikk redusert både stipend og lånemuligheter fra Lånekassen.

Fra og med høsten 2002 er det imidlertid kun stipendandelen som blir redusert dersom formuen er for høy.

Er formuen over maksgrensen blir stipendet redusert med to prosent per måned for enslig søker.

Grensen

Fribeløpet for formue er 198.000 kroner for enslige søkere, og 380.000 kroner for gift søker og søker som er samboer med felles barn.

Eksempel: En student har 250.000 kroner i formue. Da er det 52.000 kroner som er det overskridende beløpet. Det årlige stipendet vil da bli redusert med 20 prosent av 52.000 kroner (eller 2 prosent per måned). Dette utgjør 10.400 kroner. I år er maksimalt stipend 30.000 kroner. For at man skal miste alle disse pengene, må man altså ha en formue på 348.000 kroner.

Har studenten fått utbetalt stipend han eller hun ikke har krav på, vil stipendet bli gjort om til lån. Det vil likevel ikke bli krevd tilbake før studenten skal begynne på sin vanlige tilbakebetaling.

Unngå dette ved månedlig utbetaling

- Ved å gi regelmessige støttebeløp framfor et engangsbeløp til barnet, kan dette unngås, sier advokat Tore Fritsch.

Hvor mye man kan gi i måneden er uklart. Det vil blant annet variere etter størrelsen på skoleutgiftene.

- Vi har et ekstrem-tilfelle, der en bestemor faktisk fikk lov å gi et barnebarn hele 600.000 kroner – fordelt over ett år. Grunnen var at de her kunne argumentere for at beløpet var rimelig, i og med at skolepengene var på 500.000 kroner. Slike beløp vil nok uansett tilhøre unntakene, sier Fritsch.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer