Egg kan være farlig for menn

Et egg om dagen kan muligens være livsfarlig for middelaldrende menn, ifølge en ny studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Debatten rundt eggets effekt på helsa har versert i mange år. Mange eksperter har hevdet at risikoen ved å spise egg har vært overdrevet, og for en tid tilbake ble egget "friskmeldt".

Nå har amerikanske forskere imidlertid funnet ut at den totale dødeligheten blant menn øker kraftig dersom de spiser minst sju egg i uka. For menn med diabetes, økte risikoen uavhengig av hvor mange egg de spiste.

Den ferske studien som er publisert i American Journal of Clinical Nutrition viser derimot at opptil seks egg i uka ikke påvirket mennenes helse, ifølge nettstedet WebMD. Så skal vi fortsette å spise egg, eller rett og slett kutte det ut?

- Ingen grunn til bekymring

Åse Kringlebotn, direktør ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt, mener det ikke er noen grunn til å la seg skremme.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


- Jeg ser at studien ikke har funnet noen sammenheng mellom hjerte- og karsykdommer og høyt eggforbruk, noe som føyer seg inn i dagens viten. Utover dette synes jeg det er søkt å koble egg mot total dødelighet. Man kjører ikke utfor en bru eller omkommer i en brann på grunn av at man har spist mye egg, sier hun.

Les også: Hjerte- og karsykdommer dreper flest

Mer enn 21.000 mannlige leger har deltatt i studien som har gått over 20 år. Det viste seg at mennene som spiste mest egg, også var eldre, fetere, oftere røyket og drakk alkohol og trente mindre.

Men selv etter at forskerne tok hensyn til disse faktorene, hadde mennene som spiste flere enn sju egg i uka, 23 prosent økt risiko for å dø i løpet av perioden studien pågikk.

Tre av ti kolesterolfølsomme

Kjetil Retterstøl, overlege ved Lipidklinikken ved Rikshospitalet, mener resultatene i studien sammenfaller relativt bra med kostrådene som gis til pasientene ved klinikken.

- Rundt 30 prosent av Norges befolkning er såkalt kolesterolfølsomme. De må vise litt forsiktighet i forhold til egg, og vi har satt en grense på to-tre eggeplommer i uka, forteller han.

Er du frisk eller syk? Sjekk her

Retterstøl er for øvrig enig med Kringlebotn i at det ikke går an å si at det er noen direkte sammenheng mellom egg og økt dødsrisiko ut fra måten den ferske studien er lagd på.

- Siden forskerne ikke fant noe som tydet på økt risiko for hjerte- og karsykdommer, klarer jeg heller ikke å peke på hva sammenhengen eventuelt kunne være, sier han.

Bacon viktigere enn egg

Kringlebotn mener forskerne burde studert hele kostholdet, og ikke bare eggspisingen.

- Det som betyr mest for hjerte- og karsykdommer, er fett og fettyper. Jeg kan tenke meg at mange av legene i studien kanskje også spiste bacon til egget, noe som betyr mer enn egget, understreker hun.

Les også: Mirakelmat for hjertet

Forskerne ved University of Brigham and Women's Hospital og Harvard Medical School som står bak studien, understreker at funnene ikke automatisk kan overføres til den generelle befolkningen. De ønsker også at videre studier ser nærmere på funnene deres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer