Egg kanskje trygt for hjertet

Å spise egg daglig øker kanskje ikke kolesterolet som er satt i sammenheng med hjertesykdom.

Publisert
Sist oppdatert

Å spise tre speilegg til frokost hver dag øker kanskje ikke risikoen for hjertesykdom - som forskere har trodd lenge - selv om det kan øke det usunne LDL-kolesterolt.

LDL-kolesterol blir delt opp i flere typer. Nå har forskere funnet ut at å legge til inntil tre egg om dagen øker noen typer LDL-kolesterol, men ikke de som er kjent for å tette igjen blodårer.

- Vi fant ut at kolesterolet i egg øker kolesterolene LDL-1 og LDL-2, men ikke LDL-3 til LDL-7, som fører til høyere risiko for hjertesykdom, sier forsker Maria Luz Fernandezfra universitetet i Connecticut i en pressemelding.

Fernandez sier resultatene kan forklare hvorfor tidligere studier ikke har vist et konstant forhold mellom økning i LDL-kolesterolet og økt risiko for hjertesykdom.

Det siste tiåret har forskning vist at partikler i LDL-kolesterolet varierer og har forskjellig effekt på blodårene. Partiklene er blitt klasifisert etter deres størrelse og tetthet, fra LDL-1 som er den største og LDL-7 den minste i diameter.

Forskerne sier at mer av de små typene (fra LDL-3 og oppover) er farligere og gir en større risiko for hjertesykdom enn hvis man har kolesteroltypen med større partikler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer