Eggceller til salgs på nettet

I dag åpner en nettbutikk som tilbyr menneskelige eggceller. Den store mangelen på donorer er grunnen til at selskapet bak nettsiden tror det er et marked for en meglingstjeneste med potensielle eggdonorer fra hele verden.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Kvinner som trenger egg til IVF-behandling kan nå bruke nettsiden WomenNotIncluded for å komme i kontakt med potensielle donorer fra hele verden, melder London-avisen Evening Standard.

Eggene vil koste omtrent 15.000 tusen kroner, og en stor del av summen går til donoren og mellommenn som tar seg godt betalt for å sette selgeren og kunden i kontakt med hverandre.

Tjenesten kan føre til at kvinner fra fattige land tjener store summer på å selge eggene sine til desperate kvinner fra den vestlige verden.

Engelske leger og forkjempere for etisk reproduksjon beskyldte i dag foretningsmennene for å profittere på menneskers ulykke. De etterlyste strengere lover for å hindre egghandel av denne typen.

Gründerne forsvarer seg med at tjenesten vil hjelpe tusener av ufruktbare par.

I England er ventetiden for å få IVF-behandling inntil tre år, og trolig blir den lengre etter en ny lov som sørger for at egg- og spermdonorer ikke lenger kan være anonyme er blitt vedtatt.

I mange land finnes det lover som gjør det ulovlig å betale donorer mer enn utgiftene disse har, men den Londonbaserte nettbutikken unngår disse reglene ved å finne donorer i land der det ikke er lover som regulerer dette.

Det koster omtrent 15.000 pluss moms å registrere seg på nettsiden og bli introdusert for en donor. Mellommennene vil ta seg av alle de praktiske og finansielle forhandlingene, og finner en privat fruktbarhetsklinikk der begge kan bli behandlet.

Nettsiden, som heter WomenNotIncluded.com, er en spin-off av den kontroversielle ManNotIncluded.com, som selger sperm til single kvinner og lesbiske par.

John Gonzales, som skal lansere siden, sier dette vil øke det globale tilbudet av egg, og minske køen av kvinner som er ivrige på å få barn.

Gonzales’s andre nettside, ManNotIncluded, ble lansert for nesten to år siden og har 9.500 registrerte spermdonorer og 5.000 kvinner på listene.

 

Mozon.no, 23.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer