Eggmangel: - Vi beklager

- Vi opplever nå at det er større etterspørsel enn tidligere.

MANGEL: Kiwi bekrefter at det kan være eggmangel i enkelte butikker. Bildet ble tatt i en Kiwi-butikk 16. november. Foto: Elisabeth Dalseg
MANGEL: Kiwi bekrefter at det kan være eggmangel i enkelte butikker. Bildet ble tatt i en Kiwi-butikk 16. november. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange nordmenn er egg en obligatorisk del av frokosten, enten de kokes eller stekes. Ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt spiser faktisk hver nordmann drøyt 200 egg i året.

Men nå melder Nidaros at det er eggmangel i butikkhyllene. Avisa skriver at det tidvis kan være tomt for egg i butikkene fram mot jul, og regionsjef for Kiwi Midt-Norge, Espen Larsen, bekrefter til Nidaros at de har leverandørproblemer.

«Kjære kunde! På grunn av stor etterspørsel etter egg, kan vi i perioder dessverre være utsolgt for enkelte varianter. Våre leverandører leverer fortløpende, men periodevis kan det være for lite egg tilgjengelig. Vi beklager så mye for ulempen!» står det i flere butikker ifølge avisa.

DinSide har derfor kontaktet både Kiwi for å høre om det er eggmangel i hele landet og produsent for å høre om vi må forberede oss på en eggefattig jul.

MYSTISKE NUMMER: Du har sikkert lagt merke til at eggene har et nummer stemplet på seg. Dette betyr tallene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Vil frigjøre flere norske egg

Nora Mile Helgesen kommunikasjonssjef i Kiwi, bekrefter til DinSide at det kan gjelde flere steder i landet.

- Det gjelder bare utvalgte pakninger, så man får tak i egg i Kiwi-butikker, forteller hun.

Produsent Nortura kommer med følgende forklaring:

- Vi leverer egg i de volumene vi normalt leverer til det norske markedet, men opplever nå at det er større etterspørsel enn tidligere. Det ser vi ut til å ha løsning på nå, og dermed vil det frigjøres mer norske egg til forbruker i dagligvaremarkedet, sier Matilda Aronsson, senior kommunikasjonsrådgiver i Nortura, til DinSide.

- Mer påvirket

Aronsson informerer om at den økte etterspørselen skyldes flere ting.

- Det norske markedet har vært mer påvirket av forhold utenfor Norges grenser enn normalt. Større sykdomsutbrudd i besetninger i Sverige og Europa, samt svak kronekurs, har gjort at flere aktører kjøper mer norske egg enn normalt. Det europeiske markedet har i en periode vært preget av mangel på egg.

Nortura trekker også fram at det er flere forhold som kan være med og sikre egg ut i det norske markedet.

- Vi ser på muligheter som å la høna produsere noen uker lengre før den blir utrangert og import av egg fra andre nordiske land til industrien.

Mer om