- Eier ikke Gjedrem magamål?

Kommentar: Onsdag er det klart for ny rentethriller.

Foto: Nancy Bundt
Foto: Nancy Bundt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er inne i en ny renteuke. ”Vil Gjedrem øke renta ytterligere?” ”Hvor skal det ende?” ”Eier han ikke magamål?”

De høye rentene har så smått begynt å påvirke våre behagelige liv. Vi snakker om dem, bekymrer oss for dem og har på kort tid blitt veldig interessert i nyheter om økonomi. Før forrige rentemøte ble alle spurt. Alle skulle se inn i glasskula og spå om fremtiden. Stein-Erik Hagen, Trygve Hegnar, så klart, og sikkert også Pia Haraldsen. Plutselig har alle blitt renteeksperter – overraskende mange av dem på gyngende grunn.

Så når renteøkningene er et faktum, kommer reaksjonene. ”Fagforeningsledere raser”, ”Næringslivsledere fortviler”, privatpersoner engasjerer seg i debattforum på nettet: ”Bryr ikke Gjedrem seg om det norske folk?” Klagesangen er intens, men med varierende refreng, for når det kommer til renta, bor det tydeligvis en FrP-er i oss alle: Hvordan påvirker dette meg?

”Prisene stiger, og så går renta opp?”, spør noen oppriktig forundret. ”Rentene spiser opp lønnsoppgjøret”, sutrer andre. Svein Gjedrem må være en tålmodig mann. Som hans selvoppnevnte talskvinne svarer jeg høyt og tydelig: Ja, hva hadde du forventet?Når Norges Bank tar en beslutning om å sette opp renta, er det meningen at du skal merke det. Styringsrenta er Norges Banks viktigste virkemiddel for å bidra til en balansert økonomisk utvikling og at inflasjonsmålet nås. En økt styringsrente tvinger bankene til å sette opp utlånsrentene. Dette gjør at de fleste av oss får mindre penger å rutte med, noe som igjen fører til redusert konsum og investeringer, som i neste omgang stimulerer til lavere lønnsvekst. Litt forenklet er det slik Norges Bank prøver å sikre en lav og stabil prisvekst. Du må gjerne sutre over større utgifter, men alternativet er at pengene dine blir mindre verdt. Foretrekker du det?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer