- Eier ikke Gjedrem magamål?

Kommentar: Onsdag er det klart for ny rentethriller.

Foto: Nancy Bundt
Foto: Nancy Bundt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Når det kommer til renta, bor det tydeligvis en FrP-er i oss alle.


Vi er inne i en ny renteuke. ”Vil Gjedrem øke renta ytterligere?” ”Hvor skal det ende?” ”Eier han ikke magamål?”

De høye rentene har så smått begynt å påvirke våre behagelige liv. Vi snakker om dem, bekymrer oss for dem og har på kort tid blitt veldig interessert i nyheter om økonomi. Før forrige rentemøte ble alle spurt. Alle skulle se inn i glasskula og spå om fremtiden. Stein-Erik Hagen, Trygve Hegnar, så klart, og sikkert også Pia Haraldsen. Plutselig har alle blitt renteeksperter – overraskende mange av dem på gyngende grunn.

Så når renteøkningene er et faktum, kommer reaksjonene. ”Fagforeningsledere raser”, ”Næringslivsledere fortviler”, privatpersoner engasjerer seg i debattforum på nettet: ”Bryr ikke Gjedrem seg om det norske folk?” Klagesangen er intens, men med varierende refreng, for når det kommer til renta, bor det tydeligvis en FrP-er i oss alle: Hvordan påvirker dette meg?

Alternativet er at pengene dine blir mindre verdt. Foretrekker du det?

”Prisene stiger, og så går renta opp?”, spør noen oppriktig forundret.
”Rentene spiser opp lønnsoppgjøret”, sutrer andre.
Svein Gjedrem må være en tålmodig mann. Som hans selvoppnevnte talskvinne svarer jeg høyt og tydelig: Ja, hva hadde du forventet?


Når Norges Bank tar en beslutning om å sette opp renta, er det meningen at du skal merke det. Styringsrenta er Norges Banks viktigste virkemiddel for å bidra til en balansert økonomisk utvikling og at inflasjonsmålet nås. En økt styringsrente tvinger bankene til å sette opp utlånsrentene. Dette gjør at de fleste av oss får mindre penger å rutte med, noe som igjen fører til redusert konsum og investeringer, som i neste omgang stimulerer til lavere lønnsvekst. Litt forenklet er det slik Norges Bank prøver å sikre en lav og stabil prisvekst. Du må gjerne sutre over større utgifter, men alternativet er at pengene dine blir mindre verdt. Foretrekker du det?

Jeg mener ikke å virke belærende. Når det kommer til rentespørsmål, er jeg faktisk veldig ydmyk. Det er flere gode grunner til det. For det første har jeg strevet meg gjennom en eksamen i makroøkonomi. For det andre har jeg skaffet meg et innblikk i hva de driver med i Norges Bank. Det er ikke så rent lite. I pengepolitisk avdeling er det ti-tolv meget godt kvalifiserte personer som daglig jobber med rentespørsmål frem mot neste rentemøte. Når det kommer til selve rentebeslutningen, blir den ikke tatt av Gjedrem alene (slik det ofte kan bli fremstilt i media), men av Norges Banks hovedstyre, som foruten sentralbanksjefen og visesentralbanksjefen består av fem godt skolerte medlemmer med ulik bakgrunn og erfaring.

Heldigvis. For du kan tro du har fått taket på de makroøkonomiske prinsippene, men så har du det ikke likevel. For du glemte å ta hensyn til tidsinkonsistensproblemet, og hva vet du egentlig om det?

Jeg prøver i hvert fall å shoppe litt mindre, hva med deg?


Derfor velger jeg heller å stole på Norges Bank. Da renta var nede på et rekordlavt nivå i 2004 og 2005, advarte de mot å tro at renta skulle bli liggende her. Før lønnsoppgjøret i vår advarte de mot grådighet. ”Skulle den kraftige økningen i sysselsettingen vi har sett den siste tiden, gi en uventet sterk lønnsvekst, må renten igjen settes høyt for å holde inflasjonen nede”. Dette er et direkte sitat fra et av Gjedrems foredrag som han holdt i februar i år. Vi har faktisk fått beskjed, det er bare å høre etter.

Du må gjerne prøve deg i makroøkonomi. Jeg tror Gjedrem og hans kolleger i Norges Bank ville bli henrykt om flere satte seg ordentlig inn i bakgrunnen for rentebeslutningen, om vi tok en titt på figurene og prøvde å forstå. Rentebanene ligger på hjemmesidene. Det samme gjør rapportene, bakgrunnstallene og historikken. I tillegg finner du mange artikler og foredrag. Hvordan påvirkes norsk økonomi av finansuroen i resten av verden? Det er faktisk ganske interessant lesning.

Synes du likevel det er vanskelig stoff, gir jeg deg herved tre ulike fraser som kan bringe deg stødig i havn neste gang noen vil ha din mening om renta:

- I et regime med fleksibel inflasjonsstyring vil rentebeslutningene selvfølgelig avhenge av størrelsen på lambda i sentralbankens tapsfunksjon.
- Så lenge regjeringen holder seg til handlingsregelen, kan vi i alle fall ikke skylde på dem.
- Jeg prøver i hvert fall å shoppe litt mindre, hva med deg?

Personlig synes jeg investor Ola Mæle svarte aller best av de spurte, da nettavisen E24 intervjuet ham før forrige rentemøte:

- Nei, dette har Svein Gjedrem mye bedre greie på enn meg. Jeg setter min lit til ham.

Nytt rentemøte onsdag 24. september kl 14.00. Følg med på DinSide.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer