Priskrig på julemat

- Ekkelt og unødvendig

Årets «Kvelden før kvelden»-kokk ut mot priskrig på ribbe.

PRISRAS: Både ferske og frosne ribber er bokstavelig talt svinebillige, og enda billigere siden vi tok dette bildet. En uting, mener Christopher Haatuft. Foto: Elisabeth Dalseg
PRISRAS: Både ferske og frosne ribber er bokstavelig talt svinebillige, og enda billigere siden vi tok dette bildet. En uting, mener Christopher Haatuft. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med høye renter og strømpriser, er det nok mange som puster lettet ut etter at priskrigen på julematen er i full gang. Blant produktene som er priset så lavt at de nærmest kastes etter oss, finner vi juleribbe fra butikkenes egne merkevarer.

Det er det ikke alle som er like begeistret for.

- Jeg synes det er helt jævlig. Ekkelt og unødvendig, sier Christopher Haatuft til DinSide.

Haatuft driver og er medeier i flere restauranter i Bergen, blant annet Michelin-restauranten Lysverket, pizzarestauranten Hoggorm og den nye kinesiske restauranten Banzha, og i år er det han som skal dele sine beste julemattips i Kvelden før kvelden på NRK.

Hovedårsaken er enkel.

ÅRETS VIKTIGSTE MÅLTID: Det er ikke på julaften du bør spare på råvarene, sier Christopher Haatuft. Foto: Francisco Munoz / Bra kokt
ÅRETS VIKTIGSTE MÅLTID: Det er ikke på julaften du bør spare på råvarene, sier Christopher Haatuft. Foto: Francisco Munoz / Bra kokt Vis mer

- Kjøtt er ikke bærekraftig, og det er i hvert fall ikke bærekraftig at det skal være så billig hele tida, sier Haatuft.

- Kjøtt skal være en luksusvare, noe vi koser oss ekstra med.

Dette gjelder spesielt julemiddagen, som er et av de viktigste måltidene vi spiser i året.

Ikke alle forunt

- Det vi skal huske er at vi er i en dyrtid, veldig mange må telle på kronen hva de har råd til å kjøpe når de er i butikken, og da synes jeg det er bra at Extra var først ute med å kutte prisen på julevarer, blant annet frossen ribbe, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, til DinSide.

- Det gjør at veldig mange familier kan kose seg med ribbe uten å blakke seg helt.

RIBBE TIL ALLE: Harald Kristiansen i Coop er glad for å kunne tilby god juleribbe til alle, uansett budsjett. Foto: Coop
RIBBE TIL ALLE: Harald Kristiansen i Coop er glad for å kunne tilby god juleribbe til alle, uansett budsjett. Foto: Coop Vis mer

Han sier han er stolt at Coop i år bare har solgt norsk ribbe, og takker bøndene for det.

- At vi selger den billig handler ikke om at vi ikke har respekt for dem og den jobben de gjør. Produsent får det samme uansett pris, det tapet er det vi som tar. Vi selger gode produkter billig, og det tenker jeg er fint.

Han legger til at de også har flere alternativer i butikk, premiumprodukter av blant annet frilandsgris, for dem som har anledning til det.

- Men det er dessverre slik at ikke alle har råd til det. Men det er ikke bare ribben vi skal ha. Vi skal ha mye annen mat, gaver, julepynt … Det er masse penger som skal ut, og da synes jeg det er kjempebra at vi klarer å presse prisen så langt som vi har gjort i år, sier han og legger til:

- Vi må ha respekt for at ikke alle har muligheten til å kjøpe ribbe på den lokale slakteren. Noen må faktisk prioritere litt.

Årets viktigste middag

Kokken anerkjenner at han snakker fra sitt ståsted som kokk. Det er noen som sliter med å få endene til å møtes, og denne kritikken er ikke rettet mot dem. Men for de aller fleste er julemiddagen en middag man burde legge tid, penger og kjærlighet i.

- Dette er den tida på året man burde bry seg mest om hva man spiser. Du skal lage mat med kjærlighet til de du er glad i!

Da burde det ikke være for mye forlangt å kjøpe en god, økologisk, frittgående ribbe, synes kokken. Det er snakk om ett kjøttstykke i året.

Se til Frankrike

Michelin-kokken synes utviklingen på matpriser generelt i Norge er merkelig.

- Andelen av husholdningspengene som går til mat går ned, mens andelen til carvingski går kraftig opp. Vi bruker lite av totalbudsjettet vårt på mat.

Han synes vi bør tenke oss om før vi snakker om at kjøtt, fisk og økologiske grønnsaker skal være så billig hele tida.

- Det er ikke det som påvirker økonomien vår så mye. Jeg synes ikke det er greit.

RIBBE: Dagbladet-kokk Christopher Sjuve med enkel guide til hvordan du får svoren sprø på juleribba. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Problemet er kulturelt, og det gjelder ikke bare kjøtt, selv om det er spesielt synlig i dag.

- Alle liker å klage på prisen i de fire fiskehandlerne som er igjen i Norge. Men går du på et av de mange markedene i Frankrike og kjøper fisk der, så er den vel så dyr. Men franskmennene er flinke til å sette pris på den maten de kjøper, og bruker gjerne mye penger på god mat, sier Haatuft.