Eksamen gjør deg syk

Det psykiske stresset før eksamener kan svekke studentenes immunforsvar, særlig hos allergikere, ifølge ny svensk studie.

Publisert
Sist oppdatert

Høstsemesteret er bare så vidt begynt, og de færreste bekymrer seg vel for eksamen. Men om noen måneder kan ting snus på hodet.

At en av de viktigste eksamenene på medisinstudiet ved Karolinska Institutet skulle stresse studentene, kommer neppe som noen stor overraskelse, ifølge forskning.no

Men den svenske gir også ny støtte til noe fagfolk i lengre tid har trodd. Det eksisterer viktige koblinger mellom psykisk betinget stress, og kompliserte fysiske betennelsesreaksjoner som kjennetegner allergier.

Ifølge instituttet viser forskerne for første gang at en cellegruppe som er svært viktig for menneskets immunsystem, de regulatoriske T-cellene, ser ut til å øke kraftig i antall som respons på psykisk stress (både hos allergikere og ikke-allergikere).

Verre for allergikereT-celler er en type hvite blodlegemer som kontrollerer aktiviteten til en rekke andre typer immunceller.

Studien viser også at studenter med allergier hadde endrede nivåer av en gruppe betennelsesprodukter som kalles cytokiner.

- Mye tyder på at de regulatoriske t-cellene er dysfunkjonelle hos allergikere. Når en person blir stresset, øker de i antall og har normalt en anti-betennelseseffekt. Hvis dette ikke fungerer hos en allergiker, kan det forklare den endrede cytokin-balansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer