Eksemtips for barn

Har du barn med eksem? Les våre råd for behandling av kløe og utslett hos de små.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Eksem hos barn er et vanlig problem i Norge. Opptil 15 prosent av barn under fire års alder har problemer med kløe og utslett flere steder på kroppen.

Det atopiske eksemet forsvinner hos de fleste av barna innen de er 4 år gamle, men kan komme igjen senere. For mange barn er eksem også et varsel om at barnet også kan ha problemer med forskjellige allergier eller astma.

For barna er det ikke så lett å holde humøret oppe med kløe og irriterende utslett. Men du kan gjøre mye for å behandle og forebygge problemet.

Bedre etterhvert
Om du har barn som sliter med mye eksem kan det være en trøst å vite at de aller fleste blir mye bedre ettersom årene går. I begynnelsen opptrår eksem ofte i ansiktet og vil senere finnes mest på armene, i knehasene og i nakken.

Eksemet opptrår som regel som kløe og kommer til syne som rød hud og utslett etter at barna klør.

Selv om eksemet mer eller mindre forsvinner med alder vil mange fortsatt være disponible for eksem i voksen alder dersom de ikke passer på huden.

Fuktighet i huden
Det første og viktigste rådet mot eksem er å unngå alt som kan tørke ut eller irritere huden. Mange materialer, og spesielt ull har en evne til å fremkalle mer kløe og irritasjon. Andre ting som kan fremkalle eksem er uttørkende såper og svette.

For å unngå uttørring av huden er det viktig å bruke en god fuktighetskrem etter badet. Da kan kremen holde på den fuktigheten som allerede ligger på huden og gi en bedre effekt.

Krem og salve
Den tradisjonelle behandlingen av eksem består som regel av kremer med kortisoninnhold. Behandlingen er som regel effektiv men kosrtison kan ha noen uheldige bivirkninger og bør ikke brukes over lang tid.

De siste årene er det utviklet nye kremer som er like effektive som kortison men uten særlige bivirkninger. Din fastlege eller en spesialst på hudsykdommer kan gi de beste rådene for hva slags behandling som passer best for ditt barn.

Mentalt eksem
Foreldre bør også huske på at barn med eksem ofte er sjenerte over utslettene og skammer seg over problemene. Andre barn kan også være raske med å kommentere synlige utslett. Det er derfor viktig å hjelpe barna med å takle også den følelsesmessige delen av det å ha eksem.

- En av de viktigste delene i min behandling er å forklare for barna at det ikke er deres skyld. Det er ikke noe de har gjort galt for å få eksem og det er ikke nødvendigvis et problem som vil vare evig. Jeg kan ikke gi noen fullstendig kur mot problemet, men med de nye salvene kan jeg unngå å skrive ut kortisonkremer for de fleste av mine pasienter og det er både pasienten og jeg glade for, forteller hudlege Doris Day til avisen Washington Times.

Mozon 28.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer