Eksos kan gi blodpropp

Forurenset luft kan øke risikoen for dødelig blodpropp, viser ny studie.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Studien viser en ny mekanisme som kan forklare sammenhengen mellom hjerte- og karsykdom og luftforurensning.


Det er kjent at risikoen for å bli rammet av hjerteinfarkt øker dersom man over tid blir eksponert for luftforurensning. Nå mener forskere å ha funnet bevis på at forurenset luft også kan føre til blodpropp.


Les også: Farlig støv og eksos

Ifølge forskerne bak en ny studie ved Harvard School of Public Health bidrar luftforurensningen til at blodet levrer seg, noe som øker faren for dannelse av blodpropp.

En blodpropp kan tette igjen blodårer som pumper blod til eller fra hjertet, og i verste fall kan blodpropper som dannes i beina bevege seg opp til lungene og forårsake hjerteinfarkt eller slag.

Forklarer sammenhengen

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Divisjonsdirektør Per Magnus ved Divisjon for epidemiologi, Folkehelseinstituttet, synes studien er svært oppsiktsvekkende.

- Den viser en ny mekanisme som kan forklare sammenhengen mellom hjerte- og karsykdom og luftforurensning. De små partiklene som oppstår ved forbrenning av fossilt brennstoff inneholder riktignok en rekke ulike kjemiske stoffer som kan ha ulike innvirkninger på kroppen, men dette var likevel overraskende sterke funn, sier han til DinSide Helse.


Les også: Barnekreft kan skyldes forurensning

Han tror ikke folk flest er bevisst hvilke skadevirkninger trafikkforurensningen kan medføre.

- Dette er jo noe man kan gjøre noe med, det er blant annet snakk om politisk vilje. Samtidig er det litt naivt å tro at det å kutte vesentlig i biltrafikken kan være gjennomførbart i dagens moderne samfunn, sier han.

- Spennende funn

900 italienere som alle hadde hatt blodpropp deltok i studien som er publisert i The Archives of Internal Medicine. Forskerne fant at de som hadde vært eksponert for høye nivåer av partikler fra trafikkforurensning var mer utsatt for å utvikle blodpropp enn andre.

- Denne studien viser for første gang at luftforurensing også øker risikoen for blodpropp i venene og den forteller oss hvorfor. Det er spennende funn fordi luftkvalitet er noe vi kan påvirke og forbedre gjennom strengere regelverk, sier Dr. Beverly Hunt til BBC News.

Blodpropp, eller dyp venetrombose (DVT), forekommer hyppig. Forekomsten øker markant etter 50-årsalderen. Hvert år får omtrent 2 av 1000 mennesker over 50 år blodpropp i vener. Årlig behandles ca. 4.500 pasienter for dyp venøs trombose eller lungeemboli på norske sykehus. Menn har større risiko for gjentatte blodpropper enn kvinner.

Kilde: pasienthandboka.no

Les også: La sykkelen stå i byen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer