Eksos kan gi blodpropp

Forurenset luft kan øke risikoen for dødelig blodpropp, viser ny studie.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er kjent at risikoen for å bli rammet av hjerteinfarkt øker dersom man over tid blir eksponert for luftforurensning. Nå mener forskere å ha funnet bevis på at forurenset luft også kan føre til blodpropp.

Les også: Farlig støv og eksos

Ifølge forskerne bak en ny studie ved Harvard School of Public Health bidrar luftforurensningen til at blodet levrer seg, noe som øker faren for dannelse av blodpropp.

En blodpropp kan tette igjen blodårer som pumper blod til eller fra hjertet, og i verste fall kan blodpropper som dannes i beina bevege seg opp til lungene og forårsake hjerteinfarkt eller slag.

Forklarer sammenhengen

Divisjonsdirektør Per Magnus ved Divisjon for epidemiologi, Folkehelseinstituttet, synes studien er svært oppsiktsvekkende.

- Den viser en ny mekanisme som kan forklare sammenhengen mellom hjerte- og karsykdom og luftforurensning. De små partiklene som oppstår ved forbrenning av fossilt brennstoff inneholder riktignok en rekke ulike kjemiske stoffer som kan ha ulike innvirkninger på kroppen, men dette var likevel overraskende sterke funn, sier han til DinSide Helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer