Eksotiske vitaminbomber

Læraktig og hårete utenpå. Hvit, glinsende og saftig inni.

Burhan Koyuncus frukt og grønnsaksbutikk på Grønland torg har et bredt utvalgt av eksotiske frukter. Hans personlige favoritter er Tamarillo og Mangostan.   Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Burhan Koyuncus frukt og grønnsaksbutikk på Grønland torg har et bredt utvalgt av eksotiske frukter. Hans personlige favoritter er Tamarillo og Mangostan. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for et heftig inntog av eksotiske frukter de siste årene, regjerer den gode gamle bananen høyest på lista over de mest spiste fruktene. I fjor ble det solgt nærmere 80.000 tonn bananer i Norge.

Læraktig og hårete

Men kanskje er du litt lei av bananer, samtidig som du sliter med å følge anmodningene fra helsedirektoratet om å spise fem porsjoner frukt og grønt om dagen. Så hvorfor ikke fråtse litt i de mer eksotiske fruktene?

Kjenner du til mangostan? Den tropiske frukten som mange beskriver som den mest velsmakende og eksklusive som finnes. Eller hva med rambutan, den lille, runde frukten som britene kaller "pubic fruit".

Les også: Er du allergisk mot frukt?

At den er hårete, og minner om noe mannfolka har mellom beina, gjør den ikke akkurat innbydende ved første øyenkast, men som i så mange andre sammenhenger er det det indre som teller. Det glinsende og hvite fruktkjøttet har en mild, søt og aromatisk smak.

Frukhandlerens favoritt

Vi besøkte frukt- og grønnsaksforhandleren som i Oslo er kjent for å ha det beste utvalget av frukt og grønnsaker, for å sjekke hva som faktisk er tilgjengelig på det eksotiske markedet.

Eier av Grønlands Torg Import i Smalgangen på Grønland, Burhan Koyuncu, tar frem en knalloransje liten ting.

- Afrikanere, og da kanskje spesielt kenyanere, bruker habahero til å blant annet lage sauser, sier han.

Habahero er den sterkeste av alle variantene av chillipepper.

Habahero er den sterkeste av alle variantene av chillipepper.  Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Habahero er den sterkeste av alle variantene av chillipepper. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer


- Den er veldig, veldig sterk. Jeg tror ikke nordmenn klarer å spise den. Selv klarer jeg i alle fall ikke å spise den, ler Koyuncu.

- Kjøper nordmenn mange av de mer eksotiske varene dine?

- Nå kjenner jeg veldig mange av kundene mine, men da jeg først startet opp for fem år siden var de veldig nysgjerrige på mange av varene vi har her, og jeg måtte hele tiden forklare hvordan de ulike fruktene er, forteller tyrkeren.

- Hvilken frukt er din favoritt?

- Hmm, det må være tamarillo og mangostan. Jeg spiser bare dem, smiler Koyuncu.

Les også: Frukt- og grøntleksikon

Eksotisk - spennende og variert

Vi har smakt på et utvalg eksotiske frukter. Her får dere vår oppriktige mening:

Kaki

Kaki ligner ganske mye på en tomat.  Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Kaki ligner ganske mye på en tomat. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer

Kaki er Japans nasjonalfrukt. Kaki smaker ifølge Burhan Koyuncu søtt og
kan spises som den er. Den passer godt til iskrem, kaker og fromasjer. Den "spriter"opp fruktsalat, ris, sjømat og retter av fjærkre. Den fungerer også godt sammen med yoghurt og ost. Og er en god kilde til vitamin A.

Dette sier smakspanelet: Søt smak. Lik en ordentlig moden mango.

Grenadilla

Grenadilla finnes i flere varianter og kan være noe større eller like stor som vanlig lilla pasjonsfrukt. Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Grenadilla finnes i flere varianter og kan være noe større eller like stor som vanlig lilla pasjonsfrukt. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer

- Den er veldig lik pasjonsfrukten, forklarer Koyuncu.

Frukten har form som et granateple, derav navnet grenadilla, som betyr lite granateple. Del frukten i to og spis fruktkjøttet med skje, direkte fra skallet. Fruktkjøttet kan også skrapes ut og brukes til fruktsalater, iskrem, sauser, juice eller drinker. Inneholder en del A- B- og C-vitaminer samt mineraler.

Dette sier smakspanelet: Nesten like god som pasjonsfrukt. Smaker litt mindre. Nam! Når det nesten bare er frø igjen knaser det veldig.

Kumquat

- Vask den og spis den med skallet på. Den er sur, forklarer Koyuncu.

Kumquat er på størrelse med en valnøtt, og finnes i både oval og rund form.  Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Kumquat er på størrelse med en valnøtt, og finnes i både oval og rund form. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer


Kumquat er en situsfrukt som opprinnelig kommer fra Kina hvor den fortsatt vokser vilt. Den er liten, på størrelse med en valnøtt, og smaker best når den blir rullet i hånden før den spises. Den passer godt i salater og fruktsalater. Frukten kan også bli brukt til fyll i fjærkre, i kaker eller muffins, eller til å spisse sursøte sauser. Kumquat passer best til fjærkre og lam.
Kumquat inneholder kostfiber og er rik på C-vitamin og kalsium. Frukten er også kalorifattig.

Dette sier smakspanelet: Den er litt sur for min smak. De av dere som liker "sure tær", du vet sånn smågodt, liker sikkert denne frukten. Skallet var veldig besk i smaken og anbefales ikke.

Mangostan

Mange anser mangostan for å være den mest velsmakende og mest eksklusive tropiske frukten som finnes Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Mange anser mangostan for å være den mest velsmakende og mest eksklusive tropiske frukten som finnes Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer

- Del den i to og spis det hvite fruktkjøttet inni. Den smaker litt søtt
og er veldig god, mener frukthandleren selv.

Mangostan kommer opprinnelig fra Malaysia, hvor den har blitt dyrket i flere hundre år. Mange mener at mangostan er den mest velsmakende og mest eksklusive tropiske frukten som finnes. Det hvite fruktkjøttet er delt inn i fire – seks båter som kan minne om hvitløkskløfter.
Mangostan er rik på kalsium og C-vitamin.

Dette mener smakspanelet: Denne var god. Overraskende god. Den er frisk, saftig og fruktig. – Den er foreløpig den eneste som jeg synes er så god at jeg ville ha kjøpt den i butikken.

Les også: Ti tips for bedre frukt

Kiwano

Kiwano er en frukt som er i slekt både med agurk og melon, og har sin opprinnelse i Afrika. Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Kiwano er en frukt som er i slekt både med agurk og melon, og har sin opprinnelse i Afrika. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer

Frukthandler Koyuncu beskriver kiwano som en melon. – Pass deg for piggende. De er veldig skarpe, advarer ei av kvinnene og legger frukten i en pose.

Kiwano er en frukt som er i slekt både med agurk og melon, og har sin opprinnelse i Afrika. Fruktkjøttet er vakkert grønt, veldig saftig og inneholder mange små frø. Utvendig har frukten et gult læraktig skall med små pigger eller horn.

Når frukten er moden er skallet guloransje. Kiwano skjæres opp på langs, og man bruker skje for å få ut fruktkjøttet, eller man kan dele den i skiver og beholde det kule og dekorative skallet på. Bruk fruktkjøttet i drinker og fruktbowler eller bland den med annen frukt i en eksotisk fruktsalat.

Den milde smaken gjør at kiwano også passer fint i rekecoctail eller kan røres inn i naturell yoghurt som et lite mellommåltid. Kiwano er kalorifattig, rik på kalsium og magnesium, og inneholder noe C-vitaminer. Egner seg fint som slankemat.

Smakspanelet mener: Minner om agurk. Noe man kan bruke som skjønnhetspleie i fjeset. Merkelig konsistens, men god smak. En artig frukt. Smaken minner litt om grønne druer som er litt sure.

Tamariollo

Tamarillo kalles også for tretomat og kommer opprinnelig fra fjellområdene i Peru. Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Tamarillo kalles også for tretomat og kommer opprinnelig fra fjellområdene i Peru. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer

- Skrell den og spis den. Den har en god frisk smak, forklarerfruktforhandleren.

Tamarillo kalles også for tretomat og kommer opprinnelig fra fjellområdene i Peru. Den vokser i klaser på små trær og er i slekt med tomat, potet og aubergin. Bruksområdene er likevel som hos en frukt.

Tamarillo minner mye om tomat, med et saftig geleaktig fruktkjøtt, som inneholder små mørke frø i midten og et fastere fruktkjøtt nærmest det tynne skallet. Når frukten er helt moden kan den spises rå, delt i to og drysset med litt sukker eller salt eller med lime- eller sitronsaft. Den kan også pureres og brukes til å smaksette yoghurt, iskrem, sorbeter eller cocktail. Umoden kan den tilberedes som en grønnsak, og kan erstatte tomater i de fleste oppskrifter. Tamarillo inneholder A- og C-vitamin, kalsium og fosfor. Tamarillo er kalorifattig.

Smakspanelet mener: Lik en tomat. Ville egentlig ikke kalle den en frukt. Er sikkert fin å bruke hvis man vil imponere med en litt spennende tomatsalat.

Rambutan

Rambutan ser rar ut, men smaker søtt og godt.  Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Rambutan ser rar ut, men smaker søtt og godt. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer

- Del den i to og spis kjøttet inni. Den smaker litt søtt. Ganske likt kjærlighetsfrukten.

Rambutan kommer opprinnelig fra Øst-Asia. Skallet er læraktig og hårete, og frister ikke akkurat til å bli spist, men frukten inni er lekker. Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig, og har en noe fastere konsistens enn litchi.

I midten er det en brun, myk kjerne som ikke spises. Frukten kan deretter spises naturell. Den kan også serveres i fruktsalat, sammen med is, krem, eller brukes i fruktbowle. Rambutan er rik på C-vitamin og mineraler.

Dette mener smakspanelet: Mild smak. Noe rar konsistens. Smaken er kjent, smaker den lik stikkelsbær, bare ikke like sur? Et minus med denne er at noe av skallet henger igjen på frukten. Smaken minner om noe som finnes i hermetisk fruktcocktail. Den smaker derfor ikke så veldig eksotisk.

Pitahaya

Pitahaya ser spennende ut, men smaker svært lite.  Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Pitahaya ser spennende ut, men smaker svært lite. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer

Vokser på kaktus, men i motsetning til kaktusfiken har ikke pitahaya noen skarpe pigger i skallet. Formen er oval, og fruktkjøttet er gråhvitt eller rødt, med mange små, sorte, spiselige kjerner.

Pitahaya deles i lengderetningen i to halvdeler, og kan deretter spises med skje rett fra skallet. Frukten kan også kuttes i båter eller skiver, og spises naturell eller serveres til dessert sammen med is eller annen eksotisk frukt. Det foreligger ingen opplysninger om ernæringsmessige egenskaper for denne frukten.

Smakspanelet mener: Smaker gress. Den ser frisk og spennende ut, men smaker nesten ingenting. Denne var skuffende.

Physalis

Physalis: Du har sikkert sett denne pynte opp kaker.  Foto: Flapdragon
Physalis: Du har sikkert sett denne pynte opp kaker. Foto: Flapdragon Vis mer

- Den er nesten som en Kiwi og kan gjerne brukes i fruktsalat. Kommer opprinnelig fra Peru. Spanske sjøfarere tok den med seg videre, og den dyrkes i dag over store deler av verden.

Physalis er et oransjegult bær med glatt skall, og fruktkjøttet har en saftig geleaktig konsistens med mange ørsmå hvite frø. Frukten brukes mest som dekor på kaker og desserter, men kan også blandes i fruktsalater eller kokes til en pikant marmelade. Physalis inneholder noe A-, B- og C-vitaminer samt noen mineraler.

Smakspanelet mener: Søt-syrlig, frisk og god. Men det er nok ingen god idé å spise så mange av den, jeg kjenner nemlig at det svir i øverste del av ganen.

Da kan vi konkludere med mange spennende fasonger, farger og smaker. Favoritten er helt klart mangostan, mens den som falt minst i smak hos panelet var pitahaya.

Kilder: frukt.no og matvareguiden

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer