I september i fjor frøs Kiwi prisen på 140 dagligvarer, og prisene skulle stå ut januar 2023. Nå utvider de denne perioden til mai.
- Nå har vi bestemt oss for å fortsette, og vi holder fjorårets priser på alle disse varene helt fram til 1. mai. Prisene på varene kan ikke gå opp i denne perioden, bare ned, skriver Kristine Aakvag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi, i en e-post til DinSide.
- Dette gjør vi for å bidra i en vanskelig tid, og til tross for at vi får økte innkjøpspriser fra leverandørene våre.

Matpriser: Dette bør du kjøpe nå
- Utrolig keitete
I kampen om dagligvarekundene jobber alle kjedene hardt for å framstå som den billigste. Tirsdag morgen kunne Nettavisen melde at Kiwi hadde økt prisen på brokkoli med opptil 124 prosent, og dagens melding om prislås er et tydelig svar på dette, tror Odd Gisholt, tidligere rektor ved Norges Varehandelshøyskole, lektor ved BI, med dagligvare som ekspertområde.

- Om prisene er satt opp eller tilbakestilt, det var uansett utrolig keitete gjort, å sette opp prisene over natta, dagen før dagen. De burde forlenget den prisreduksjonen, sier Gisholt til DinSide.
- Det har de nå gjort for alle varene som hadde prislås, den kampanjen er forlenget ut april.
- Hvorfor forlenger de ikke ut året? Og flere varer? Jeg tror at Kiwi kommer til å låse prisen på 400 varer, sier Gisholt.
Hvem betaler?
At prisen på noen produkter holdes nede, betyr at kjedene må ta det igjen andre steder. Det er mye å ta av, ifølge Gisholt.

Prises unormalt lavt
- Kiwi har 7000 varer i butikken. De fleste av oss bruker bare rundt 150 av dem. Det er tusenvis av artikler, der prisene ikke er så sensitive, så de tar det nok igjen på en del varer som ikke er så prisømfintlige.
Han tror også at frykten for at forbrukerne må ta regningen for prisøkningen alene er noe overdrevet.
- Ta Orkla, de har ti prosent margin. Det har ikke handelen, de har bare fem prosent. Jeg tror det blir slik at Orkla må ta noe, for eksempel kutte sine marginer fra ti til åtte prosent, og så må handelen ta noe, slik at utslaget for forbrukerne ikke blir så stort som fryktet.
Da hjelper det å ha ganske gjennomsnittlige handlevaner, for det er her prisene er lavest. Forrige uke skrev vi om tacosaus - at saus med styrke «medium» er rimeligere, ikke bare enn «hot» og skikkelig sterk, men også «mild».
Dette er det flere årsaker til, ifølge kjedene, men to faktorer spiller særlig inn: Bestselgerne prises lavt, og kjedene presser priser på produkter som blir pristestet.
Det viser likevel at det er viktig å være oppmerksom når du er i butikken. Gjør deg kjent med de varene du handler mest, hva de bør koste. Per kilo eller liter.
- Er det en ting norske forbrukere har blitt flinke til, er det å sjekke kilo- og literpris, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonomi Sparebank1, til DinSide.