Det snør, det snør, og butikkene fylles opp med julevarer. Pepperkaker, lutefisk, ribbe og julebrussaft. Det frister å prøvesmake, men om du lar pengene bestemme, gjør du lurt i å vente, skal vi tro matprisnestor Ivar Pettersen.
- Her er det om å gjøre å følge med, og tilpasse seg de tilbudene som kommer i forbindelse med jula, sier Pettersen til DinSide.
Pettersen har analysert matmarkedet for Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) i en årrekke, og arbeider nå gjennom sitt analyseselskap ALO-Analyse AS.

Elleville priser på julebordet
Billig, klassisk julemat er gode lokkevarer for å få kundene i butikk, ifølge Pettersen, men nøyaktig når prisene kuttes er mer vanskelig å si, da dette varierer fra år til år.
Et lite dypdykk i DinSide og Dagbladets arkiv viser at tidspunktet for de store julepriskuttene på denne siden av årtusenskiftet har variert fra cirka 10. november til 10. desember. De siste åra har det landet et sted rundt midten, mot slutten av november.
Sett et bra tilbud? Send oss en mail!
Ikke like rabiat
Historisk er det særlig juleribba som har vært i front for priskuttene. Spesielt ribbe har det vært mye å spare på, det har sunket langt mer i pris enn svin generelt, forteller Pettersen. Nå har dette korrigert seg noe.

- Vi ser ikke så rabiate tilbud på ribbe lenger som vi så i perioden 2012-2014, da ribba var nede i 19 kroner før jul, sier Pettersen.
Selv om det er lenge siden vi så slike priser på ribba, skal vi likevel ikke lenger tilbake enn til i fjor, før de billigste ribbene kostet under 50 kroner per kilo oppunder jul. Og etter jul er det alltid mulig å gjøre gode kupp. I dag koster de billigste juleribbene rundt 130 kroner per kilo.
Og er det én julevare som sjansen er stor for at blir solgt rimelig i år, er det nettopp ribba.
- Det har vært overskudd av kjøtt og fulle fryselager, så her har vi allerede sett reduserte priser.
Dette gjelder spesielt svinekjøtt.
- Det sies at det fortsatt er et godt lager av svinekjøtt som skal dekke behovet opp mot jul. Dette betyr at slakteleddet kommer til å holde prisene moderate.
Dette støttes av tidligere kollega, Mads Svennerud, i Nibio:
- Det er sterke signaler om at det har vært veldig stor produksjon av svinekjøtt.
Han forventer at dette er en vare butikkene kommer til å konkurrere på fram mot jul.
Pass på sluttsummen
Priskuttene må likevel hentes inn et sted, så i perioden framover kan du også regne med at prisene blir mer polariserte.
- Vi ser gjerne en miks av at noen varer er ekstremt billige, mens mer eksklusive varer gjerne blir dyrere, sier Pettersen, og presiserer igjen viktigheten av å følge godt med.
For grisebillig ribbe hjelper ikke dersom alle de andre prisene er skrudd opp tilsvarende.
Ikke vent for lenge
I noen tilfeller kan det være smart å begynne tidlig, råder Pettersen. Tidlig, som i når tilbudene kommer. For det er slett ikke sikkert at alle tilbudene varer helt til julaften.
- For detaljistene er det lurt å få ut en del av julevarene ganske tidlig, ikke kjøre ut alt på én gang. Det er ikke sikkert at de samme varene vil være på tilbud helt fram til jul.
Her er det bare å følge med, med andre ord.
Du bør også være obs på at enkelte produkter kan bli utsolgt. November og desember er høysesong for utsolgtsituasjoner på enkelte sesongvarer, og hvilke det gjelder, varierer fra år til år.
Vi glemmer ikke julebrussaften, som sørget for utsolgtsituasjoner flere år på rad. I fjor var det derimot klassikeren Tomte-gløgg og kjøpepepperkaker som fikk bein å gå på.
DinSide har jevnlig kontakt med kjedene, og foreløpig er det ikke noen julevarer som har tatt av - men dette kan fort snu.