Ekspertene fikk rente-rett

Norges Bank har nettopp bestemt seg.

Publisert
Sist oppdatert

Boliglånet ditt blir ikke dyrere - i denne omgang.

Aksjemarkeder over hele verden er i krise, og den amerikanske sentralbanken satte ned renten med hele 0,75 prosentpoeng i går. Var det ikke vår tur i dag?

Nei, for det går "dessverre" for godt i Norge.

- Konsumprisene har steget mer enn ventet, og veksten i norsk økonomi er fortsatt sterk. Samtidig er det utsikter til svakere vekst i verdensøkonomien, sier visesentralbanksjef Jarle Bergo i en pressemelding fra Norges Bank.

Renten tar hvilepause

Fire år med rentehopp

Det "går" godt i Norge - derfor må vi fortsatt ha høy rente. Illustrasjon: Per Ervland.
Det "går" godt i Norge - derfor må vi fortsatt ha høy rente. Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Den norske styringsrenten fastholdes på 5,25 prosent, et nivå den kom opp på på forrige rentemøte, den 13. desember. Da økte renten med 0,25 prosentpoeng.

Norges Bank har ikke satt renten ned en eneste gang siden 12. mars 2004, altså for nesten fire år siden. Og hele 14 ganger siden da har renten økt med 0,25 prosentpoeng - noe som samlet sett betyr at vi nå har en styringsrente som er 3,50 prosentpoeng høyere enn i mars 2004. Da var renten bare på 1,75 prosent.

Disse kalkulatorene er nyttige:

 • Regn ut hva boligen din er verdt
 • Finn billigste boliglån her
 • Sjekk renteendrings-kalkulatoren
 • Så mye kan du låne
 • Gjedrems dilemma

  Selv om beslutningen var klar fra Norges Bank, er det nok ikke tvil om at det er en rekke dilemmaer i dagens situasjon.

  På den ene siden er de utenlandske markedene i ulage, og vekstanslagene på vei ned. Dette vil også påvirke norsk økonomi.

  På den andre siden går det så det suser i Norge. Arbeidsledigheten er rekordlav, lønnsveksten høy, og inflasjonen er også på vei opp.

  Med dagens rentebeslutning har Gjedrem og sentralstyret altså valgt å legge vekt på de innenlandske tendensene.

  - Inflasjonen tiltok mer enn ventet i desember, og veksten i norsk økonomi er sterk, men når vi tar hensyn til den svake utviklingen ute og uroen i finansmarkedene er det samlet sett nå riktig å holde renten uendret, sier visesentralbanksjef Jarle Bergo.

  Og det er heller ikke umulig at renten skal opp med ytterligere 0,25 prosentpoeng i vår eller sommer. Det ligger i Norges Banks rentebane, og flere renteeksperter DinSide har snakket med de senere dagene venter også at renten økes én eller to ganger i 2008.

  Renten tar hvilepause

  Mer om lån og rente:


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer