Coronaviruset

Ekspertenes rentedom

Flere tror sentralbanken setter ned renta neste uke. Dette vil det bety for deg.

MARSMØTET NÆRMER SEG: Torsdag 19. mars er det duket for årets andre rentemøte. Det er knyttet stor spenning til sentralbankens grep etter at virusutbruddet har lagt sin klamme hånd over internasjonal og nasjonal økonomi. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix.
MARSMØTET NÆRMER SEG: Torsdag 19. mars er det duket for årets andre rentemøte. Det er knyttet stor spenning til sentralbankens grep etter at virusutbruddet har lagt sin klamme hånd over internasjonal og nasjonal økonomi. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag åpnet Oslo Børs med et fall på 12 prosent, det verste enkeltfallet siden slutten av 80-tallet, noe som fikk det til å gå kaldt nedover ryggen til mange småsparere med penger i aksjer og fond.

Neste uke, nærmere bestemt torsdag 19. mars, kommer Norges Bank med en ny rentebeslutning.

Det er knyttet stor spenning til sentralbankens grep nå som coronafrykt og oljeprisfall har ført til børsfall flere steder i verden, inkludert her i Norge, og om dette vil føre til at styringsrenta blir satt ned.

Venter rentekutt

- Vi venter at Norges Bank vil sette ned renten neste uke med 0,25 prosentpoeng. Det vil kunne gi en litt lavere boliglånsrente fremover, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 til Dinside.

- Den svake kronekursen vil kunne gi et hopp i importerte priser, og det vil gjøre det vanskeligere for Norges Bank å kutte renten med mer enn en kvart prosentpoeng allerede nå, sier Holvik videre.

En av Holviks kollegaer, sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets, mener det er sannsynlig sentralbanken kutter renta enda mer:

- Jeg tipper at banken vil ta et halvt prosentpoeng i første omgang, og hvis vi ser en videre svekkelse av global økonomi, så kan det også bli mer, sier Andreassen til NRK.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB, på sin side, forventer rentekutt tilsvarende det Holvik skisserer. Hun gjestet Dagsnytt 18 mandag, hvor hun la fram bankens nye prognoser inn mot rentemøtet neste uke, altså en nedgang på 0,25 prosentpoeng.

Dette henger både sammen med virusutbruddet, men også fallet i oljeprisen i helga. Det er noe Norges Bank pleier å reagere ganske kontant på, fordi en vesentlig lavere oljepris fører til svekkede økonomiske utsikter, ifølge Haugland.

OLJEPRISFALL: Energianalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, forteller hvordan oljeprisfallet påvirker deg som forbruker. Vis mer

Goldman Sachs, en av verdens største investeringsbanker, spådde i forrige uke en rekke rentekutt over hele verden, blant annet i Norge. De tror Norges Bank kommer til å kutte styringsrenta allerede på rentemøtet i mars, og at det vil komme enda et rentekutt før året er omme, ifølge Dagens Næringsliv.

Dette betyr rentekutt for deg

Så, dersom Norges Bank setter ned styringsrenta neste torsdag, hva vil det ha å si for deg?

Som Holvik i Sparebank 1 sa, kan et eventuelt rentekutt fra sentralbanken føre til at bankene setter ned utlånsrentene sine også, hvilket vil gi deg billigere boliglån.

Det samme sa Elisabeth Realfsen i Finansportalen til Dinside i forrige uke:

- Setter Norges Bank ned renta er det en mulighet til å få lavere pris på boliglånet ditt. Sjekk finansportalen.no for å finne det beste rentetilbudet du kan få, og bytt bank om du får bedre rente et annet sted. Men, før du bytter bør du høre med banken din om de kan matche tilbudet, sa Realfsen.

Når det gjelder sparingen din, kan et rentenedgang fra Norges Bank også føre til at banken setter ned innskuddsrenta, ifølge Holvik.

- Det er større usikkerhet rundt de som har spart i fond. De med obligasjonsfond har faktisk opplevd en verdistigning nå når rentene har falt så kraftig. Aksjefond har falt til dels kraftig i verdi så langt i år, men det kommer etter svært mange år med høy årlig verdistigning, sier Holvik videre.

- Om du sparer til pensjon i fond, må du ta høyde for at det kommer slike tilbakeslag med jevne mellomrom. Over tid har imidlertid historien vist at det lønner seg å spare i aksjefond hvis du har en lang tidshorisont, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer