Eksperter: - Bruk av solarium bør unngås

De nordiske strålevern- og helsemyndigheter slår seg sammen for å fraråde bruk av solarier. Særlig unge mennesker bør unngå solarium, mener ekspertene.

Publisert
Sist oppdatert

I en pressemelding påpeker Statens strålevern sammen med de øvrige nordiske stråleverns- og helsemyndigheter at bruk av solarium øker risikoen for utvikling av hudkreft. Den viktigste årsaken til den økte forekomsten av hudkreft i de nordiske landene antas å være overdreven soling.

Bruk av solarier anbefales ikke. Det gjelder særlig for personer under 18 år og de med lyse og UV-følsomme hudtyper.

Skal man likevel bruke solarium, er det viktig at solariet innehar godkjenning fra Statens strålevern. Det betyr blant annet at UV-nivået ikke overskrider det som tilsvarer naturlig sol i tropene. Videre må man ikke overskride de anbefalte solingstidene og passe på at den årlige UV-dosen fra solarier blir så lav som mulig.

Betjente solstudioer med personale med tilstrekkelig kunnskap til å gi råd om individuell soling og risiko er å anbefale framfor ubetjente solstudioer.

Det nordiske dokumentet sendes til EU-kommisjonen med en oppfordring om å utarbeide en europeisk anbefaling med de viktigste rådene knyttet til solariebruk.

Ekstern link: Les hele dokumentet her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer