Du må skatte av Airbnb-utleie

Eksplosiv Airbnb-vekst i Norge, men nå må også utleier betale for seg

Leieinntektene til Airbnb-utleiere i Norge ventes å ende på 2,4 milliarder kroner i år, noe som er en økning på 50 prosent fra i fjor, viser en analyse. Men nå må utleier skatte av inntektene.

NYE SKATTEREGLER GIR ØKTE SKATTEBETALINGER: Leieinntektene til Airbnb-utleiere i Norge ventes å ende på 2,4 milliarder kroner i år, noe som er en økning på 50 prosent fra i fjor, viser en analyse. Analyseselskapet Capia har beregnet at Airbnb-utleierne skal betale til sammen 360 millioner i skatt i år. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NYE SKATTEREGLER GIR ØKTE SKATTEBETALINGER: Leieinntektene til Airbnb-utleiere i Norge ventes å ende på 2,4 milliarder kroner i år, noe som er en økning på 50 prosent fra i fjor, viser en analyse. Analyseselskapet Capia har beregnet at Airbnb-utleierne skal betale til sammen 360 millioner i skatt i år. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Analysen Menon Economics har utarbeidet for NHO Reiseliv, viser at veksten i leieinntekter fra Airbnb-utleie i Norge er stor, skriver Dagens Næringsliv.

Samlede inntekter fra Airbnb-utleie i Norge var i fjor på 1,6 milliarder kroner. Inntektene ventes å øke med 50 prosent til 2,4 milliarder kroner i år, ifølge analysen.

Analyseselskapet Capia har beregnet at Airbnb-utleierne skal betale til sammen 360 millioner i skatt i år.

I Danmark, hvor Airbnb-kapasiteten er større en hele hotellnæringen, får Airbnb rapporteringsplikt for alle inntekter hver utleier mottar. Her til lands har regjeringen foreslått det samme fra 1. januar 2020.

– Den gode nyheten i denne analysen er jo at turismen til Norge er mye større enn vi har trodd til nå. Den dårlige er at en aktør som tilsvarer halve hotellbransjen ikke bidrar med skatteinntekter, sier direktør for NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, som mener rapporteringssystemet må innføres så raskt som mulig.

Du må skatte fra i år

I år gjelder det nye regler for skatt ved korttidsutleie; den såkalte Airbnb-skatten.

Leier du ut hele eller deler av boligen du selv bor i, for under 30 dager av gangen, må du skatte om inntekten totalt blir over 10.000 kroner i løpet av året.

Skatten er på 23 prosent, av 85 prosent av beløpet etter de 10.000 kronene. Det høres kanskje mer komplisert ut enn det er:

Leier du ut leiligheten din for totalt 50.000 kroner i løpet av året, trekker du først fra 10.000 kroner i bunnfradrag, så ganger du de 40.000 kronene med 85 prosent. De 34.000 kronene du ender opp med da, er skattepliktig inntekt du må føre opp i skattemeldingen din.

Du kan lese om andre ting du må passe på dersom du vil leie ut ferieboligen din, i artikkelen som dekker nettopp alt om å leie ut feriebolig.

Alle tillegg skal vises i prisen

I sommer ble Airbnb pålagt å endre måten de oppgir priser på, på nettsidene sine.

Europeiske tilsynsmyndigheter og EU-kommisjonen mente måten Airbnb oppga priser for overnatting på, stred mot den europeiske markedsføringslovgivningen.

Et av bruddene var at prisene som først ble presentert for kunden, ikke var den samme som du til slutt måtte betale - fordi det ble lagt til diverse tillegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer