Eksplosiv vekst i rammelån øker forbruket

Kredittilsynet advarer.

Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har det skjedd en eksplosiv vekst i boligkredittene. Kredittilsynet mener låneformen oppmuntrer til høyere forbruk i stedet for betaling av renter og avdrag.

Regn ut: Hvor mye kan du låne?

Kredittilsynet har i en rapport om boligfinansiering undersøkt praksis i åtte norske banker. I fem av bankene mener tilsynet at kundenes evne til å betjene lånene blir overvurdert.

Kredittilsynet er spesielt opptatt av de nye boligkredittene, eller rammelån som det også kalles. De utgjør nå en stadig økende andel av den samlede boligfinansieringen.

Et rammelån er en kreditt med pant i boligen der kundene ikke betaler avdrag og fritt kan øke opplåningen innenfor den rammen som er gitt. I to av bankene er det også åpnet for at rentene ikke betales, men legges til lånet i stedet.

Planlegg din økonomi med DinSides unike budsjettmodell

Øker risikoen

Kredittilsynets oppgave er å sikre at bankene drives forsvarlig. Hvordan det går med låntakerne i en vanskelig situasjon ligger utenfor tilsynets ansvarsområde.

I rapporten om boliglånene sier Kredittilsynet at bruk av avdragsfrihet for å muliggjøre høyere lån til kunder med svak betjeningsevne øker kredittrisikoen i bankene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer