Eksplosjon i julegavebudsjettet

Renta, skatten og den lave prisstigningen gjør at du kan gå amok med julegavene i år. Mange har i hvert fall 30 prosent mer å bruke sammenlignet med julen 2002.

Publisert
Sist oppdatert

Ser vi på utviklingen i lønningene, renten, skatten og prisstigningen, har nordmannen i vårt regneeksempel fått økt sin disponible inntekt med over 30 prosent de siste to årene.

Hovedgrunnen er renteutgiftene, som er mindre enn det halve av hva de var ved julehandelen i 2002. Vår eksempelperson har noe mer enn gjennomsnittlig gjeld -cirka tre ganger sin inntekt.

Hun eller han er mest representativ for befolkningen under 50 år, som kan glede seg mer enn gjennomsnittlig over denne siden ved norsk økonomi for tiden.

Lavere rente gir økt skatt

Den lave renta har ført til at skatten har økt en del, men ikke så mye at den har spist opp økningen i disponibel inntekt, eller latt den komme i nærheten av den alminnelige prisstigningen.

Sluttsummen etter de viktigste faktorene er tatt med, viser hvorfor sentralbanken med flere tror at nordmenns forbruk vil øke: Svært mange har opplevd sterk vekst i den delen av lommeboken som kan brukes til forbruk siden julehandelen for to år siden. Og hvis du fortsatt er skeptisk - se selv i tabellen vår nedenfor, og la shoppefoten rocke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer