Eksportoverskudd?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Heisann!

Har du forslag til årsaker som kan forklare at et land har et stort eksportoverskudd? Og hva menes med petroleumsfondet? Og hva er hensikten med å plassere statens nettofinansinvesteringer på denne måten?

mvh
KK

Dr. Krone:

Hei,

Et overskudd på handelsbalansen betyr at landet eksporterer for mer penger enn det importerer for.

For eksempel er Taiwan og Sør-Korea typske land som eksporterer mer enn de importerer. (Sør-Korea har f.eks. holdt en kunstig lav valutakurs - dermed blir det jo billigere for utlandet å handle der) (Motsatt av det som skjer i Norge nå med den sterke kronekursen;-)

Har et land store ressurser (råvarer, forarbeidningsprosesser, mennesklig kapital) som utlandet er interessert i, er det lagt et godt grunnlag for å få et overskudd på handelsbalansen.

For eksempel er Afghanistan et eksempel på et land som ikke har klart det. (Dårlig med råvareressurser, og et "dårlig" utdannelses-nivå)....

Norge har overskudd på handelsbalansen hvis man regner med oljeøkonomien. Regnes den ikke inn, mener jeg at det er ett lite underskudd.

Petroleumsfondet består av penger fra de norske olje-inntektene som skytes inn i et fond. Hensikten er vel å sørge for at pengen er plassert på en bra og sikker måte. Petroleumsfondet skal blant annet hjelpe Norge med å betale fremtidige pensjonsplikter (slik at vi som er unge nå får pensjon når vi blir gamle).

Håper dette var litt avklarende.

Mvh

Dr. Krone

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer