Ekstra avdrag på lånet lønner seg

Ikke velg ordinær sparing

UNDER 34 ÅR: Da bør du spare så mye du kan i BSU, som er en meget gunstig spareform. Foto: COLOURBOX.COM
UNDER 34 ÅR: Da bør du spare så mye du kan i BSU, som er en meget gunstig spareform. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du boliglån og får noen ekstra kroner å rutte med når skatte- og feriepengene kommer, kan det være gunstig å betale inn ekstra avdrag på lånet.

- Sparing i form av avdragsbetaling er et langt bedre alternativ enn å sette pengene på en ordinær sparekonto, sier studierektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI.

Les også: Sjekk om du får problemer med renteøkningen

Høyrisiko kan være bedre

Ifølge DnBNOR kan de med et vanlig annuitetslån betale inn ekstra på lånet. Betaler man for eksempel 20.000 kroner ekstra, utgjør dette kun avdragsbetaling.

- Dette reduserer gjelden med 20.000 kroner, og gjør nedbetalingstiden kortere. Det er lurt å betale summen inn en annen dag enn det vanlige avdraget, slik at banken ikke tror at innbetalingen kommer i stedet for det vanlige avdraget, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR.

Dag Jørgen Hveem påpeker at gjeld generelt bør betales ned til et komfortabelt nivå som gjør at man har gode marginer økonomisk, også ved en renteøkning på 4 prosentpoeng. Deretter kan man tenke alternativer i form av annen sparing.

- Alternativet til ekstra nedbetalinger på lånet er sparing, som må være gunstigere enn avdragsbetalingen. Konkret betyr dette at midlene plasseres til høyere risiko, som igjen gir høyere forventet avkastning, for eksempel aksjefondsparing, sier Hveem.

Han legger til at denne typen sparing forutsetter at man har en lang tidshorisont for å redusere risikoen. Derfor er det viktig å tenke gjennom om slik sparing passer for den enkelte.

Les også: Så mye dyrere blir lånet ditt

BSU er uslåelig

En form for sparing som alltid er gunstig, er Boligsparing for ungdom (BSU), som gir skattefordeler og har høyere rente enn tradisjonelle sparekontoer. Det er fullt mulig å spare på BSU selv om du allerede har kjøpt bolig, såfremt du er under 34 år.

- BSU bør utnyttes fullt ut, denne risikofrie spareformen er "uslåelig" sammenliknet med annen banksparing, påpeker Dag Jørgen Hveem.

Han legger til at alle som har midler til overs, også bør sette av penger til store utgifter som kan dukke opp uventet, det være seg tannlegeutgifter eller boligreparasjoner.

- Det er lust med en buffer til uforutsette utgifter, som bør utgjøre et par ganger månedslønn, sier Hveem.

Dette gjelder i hovedsak de med et ordinært nedbetalingslån. Har man derimot et boligkreditt- eller fleksilån, er ikke behovet for en slik buffer like stort.

Les også: Så mange velger BSU-sparing

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer