Ekstra dyrt å låne

Bankene betaler åtte prosent for sine penger. Det rammer også deg.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Bankenes økte innlånskostnader velter over på kundeneØystein Dørum, sjefanalytiker i DnB NOR


Bankene betaler åtte prosent rente på pengene de låner, skriver Dagens Næringsliv i dag. Det betyr høyere renter for deg og meg.

Investorer skal ha fått tilbud om en rente på 1,13 prosentpoeng utover pengemarkedsrente i kroner. Det tilsier innlånskostnader på nesten åtte prosent. Når bankene må betale så høy rente på pengene de låner i markedet, går dette utover deg som kunde.

- Det er jo ikke styringsrenten fra Norges Bank som styrer prisen som vi må ta av kundene. Det er prisen som vi må betale i markedene som til syvende og sist avgjør, sier Thor-Christian Haugland til DN.

Les også: Dyrere å låne i fremtiden

Hvorfor så høy rente?

Våkne forbrukere reagerer på at bankenes utlånsrente er uforholdsmessig høy i forhold til Norges Banks styringsrente på 5,75 prosent. Mange banker opererer nå med utlånsrenter på nesten åtte prosent. Dette er fordi bankene er nødt til å følge pengemarkedsrenten.

Pengemarkedsrenten bestemmer hva bankene må betale for pengene de låner til hverandre. På grunn av den internasjonale finansuroen har bankene manglende langsiktig likviditet, og det koster dem mer å låne pengene de skal låne ut til deg.

- Hvis ikke forskjellen mellom styringsrenten og pengemarkedsrenten blir mindre, vil bankene trolig øke utlånsrentene, advarte Norges Bank i forrige Finansiell stabilitet-rapport.

Visesentralbanksjef Jan Qvigstad sa den gang at selv om uroen skulle avta, må vi regne med at bankenes normale påslag for risiko heretter vil være høyere enn før. Også høyere enn de var før finansuroen startet i høst. For deg som forbruker betyr dette at dyre lån fortsatt kan bli dyrere.

Det er disse mekanismene vi ser effekten av nå.

Les også: Tjen på høy rente

Går ut over førstegangskjøperne

- Nå skuler bankene til hverandre. De har mistet tillit til hverandre, markedet priser risiko høyt, og det betaler man for nå, sa Øystein Dørum i DnB NOR på Litteraturhuset i Oslo i forrige uke.

- Vi fisker i det samme rørte vannet. Norske banker henter hver 3. utlånskrone i det internasjonale kapitalmarkedet, og denne kapitalen har blitt dyr som følge av finanskrisen. Bankenes økte innlånskostnader velter så over på kundene, forklarte Dørum.

Er det krise nå? Les hva Øystein Dørum svarte

- Boliglån utover 80 prosent sikkerhet har i dag en snittpris på kanskje 7,80 prosent, og usikrede kreditter 17-18 prosent rente. Så dersom vi må justere opp prisene, er det nok i de høyere risikoklassene vi begynner, sier Haugland til Dagens Næringsliv.

Han kan likevel ikke love at de sikreste boliglånskundene blir skjermet for prisjusteringer, men renteøkningene blir ikke så store.

Har du for høy rente?

Med høye renter er det viktig at du sørger for at du har best mulig rentebetingelser på lånet ditt. Tidligere var det å bytte bank en tidkrevende prosess, men nye regler pålegger bankene å samarbeide, og det er nå enklere å bytte bank enn det var tidligere.

Din nåværende bank må hjelpe deg å overføre penger, avslutte konto samt skaffe deg oversikt over faste betalingsoppdrag, flytte avtalegiroer og innfri lån og kreditter.

Vi har tidligere skrevet om at nordmenn ikke gidder spare penger selv om det er mange tusen kroner å tjene på det. Vis at du er bedre og undersøk om du har en konkurransedyktig rente på boliglånet ditt.

Beste boliglånsrente til 1 million kroner finner du her.

Beste boliglånsrente til 2 millioner kroner finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer