Ekstra mange tilbud nå

Mange nordmenn lar seg fortsatt blende av 1-kronestilbud.

SJEKK PRISEN: Er det bedre å betale mye for å ringe enn for telefonen? Foto: Colourbox/Kristina Picard
SJEKK PRISEN: Er det bedre å betale mye for å ringe enn for telefonen? Foto: Colourbox/Kristina Picard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julen er høysesong også for salg av mobiltelefoner, og mange lar seg friste av 1-kronestilbud. Det er imidlertid å begynne i feil ende.

– Det beste er å finne et abonnement som passer for deg først, og så finne ut hvilken mobil man bør kjøpe, sier juridisk rådgiver i Forbrukerombudet Bård Solem.

Solems råd er å ta utgangspunkt i mobilforbruket ditt de siste to månedene, bruke en mobilkalkulator for å finne beste abonnement for deg, og så se etter den mobiltelefonen du ønsker å kjøpe.

Dyr minstepris

– Selv om mobilen koster 1 krone, så må man være oppmerksom på total minstepris og bindingstid, sier Solem.

Bård Solem er juridisk rådgiver i Forbrukerombudet. Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet
Bård Solem er juridisk rådgiver i Forbrukerombudet. Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet Vis mer


Han forteller at de ser en oppblomstring av markedsføring av 1-kronesmobiler nå før jul.

Dersom abonnementet du binder deg til, passer for deg, kan en 1-kronestelefon være et fornuftig valg, men leser du den lille skriften, ser du ta totalprisen (minimum før bruk) er høy, gjerne mye høyere enn det du trenger å bli fakturert for ringing i løpet av et år.

Dette bør også være med i vurderingen hvis du har tenkt å gi bort telefonen som gave.

KALKULATOR: Billigste abonnement for DEG

Billige telefoner uten abonnement

Denne gangen har vi besøkt multimedievarehuset Mshop for et eksempel. Her kan du kjøpe Sony Ericsson Experia X8 til 1 krone. Dette vil imidlertid koste deg minimum 6.789 kroner det første året. Dette er før vedkommende som får telefonen, har begynt å bruke den.

Tilbudet knytter deg til Djuice all in 1 L-abonnement som inkluderer 1.000 ringeminutter, 1.000 sms og 1.000 MB datatrafikk hver måned.

Nettbutikken MPX selger den samme telefonen til 1.249 kroner uten abonnement. Differansen mellom 6.789 kroner, som er minimumsprisen hos Mshop, og 1.249 kroner som er utsalgsprisen hos MPX, er 5.540 kroner.

Velger du det siste alternativet, har du altså over fem tusen kroner å ringe for før det ville lønt seg med Djuice-varianten. I tillegg unngår du å binde telefonen til et abonnement og kan velge blant tilbudene som finnes i markedet i dag.

>>> Her var 1 krone dyrest

Billig å ringe i Norge

Akkurat nå har flere mobilselskaper kampanjer på billige abonnementstyper der du kan ringe så mye du vil. Du bør riktignok lese den lille skriften nøye, men er du bevisst, skal det ikke koste mye å ringe privat i Norge i dag. Det bekreftes av DinSide-leser som er fornøyd med aldri å ha mottatt en enste faktura fra mobilselskapet.

SE OGSÅ: Priskrigen presser de store

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer